...
  • info@activealbania.com
  • +355675000097
  • ОБВРСКА ЗА ПРАВА НА КОВИД-19. Прочитајте повеќе за нашата подобрена флексибилност
  • тука

Активистите бараат европска политичка поддршка за Националниот парк Вјоса во Албанија

Новиот слоган, Националниот парк Вјоса сега, е молба да се заштити последната голема дива река во Европа

Во септември 2020 година, албанскиот премиер Еди Рама ја објави својата намера да го направи Национален парк Вјоса. Сепак, владата не презеде јасни чекори кон оваа назнака. Плановите поднесени од албанската Национална агенција за заштитени области вклучуваат само минимални заштита за Вјоса, ризикувајќи ја идната изградба на хидроцентрали, и е далеку од заштитата својствена на назначувањето на националниот парк.

Олси Ника, директор на ЕкоАлбанија, наведува: „Ние намерно ги избравме овие места за културно наследство за оваа акција, бидејќи се споредливи со тоа како го цениме Вјоса во Албанија. Не може да се замисли да се уништат овие споменици во главните градови на Европа, па зошто би размислиле поинаку за нашата чиста река која е дел од нашата културна историја со илјадници години? Непосредно пред изборите во Албанија, ние бараме од нашата национална влада да го заштити Вјоса и водечките политичари во ЕУ да ја поддржат оваа иницијатива “.

Неодамнешното истражување на јавното мислење посочи дека 94 проценти од албанските луѓе се залагаат за воспоставување на Вјоса како национален парк. На Кампања сега Национален парк Вјоса исто така доби меѓународна поддршка од Наградените за награда за вистинска егзистенција кои неодамна им напиша отворено писмо на политичките лидери во Албанија и ЕУ за заштита на Вјоса и од познати личности како Леонардо ди Каприо.

На 4 март, Комитетот за надворешни работи на ЕУ гласаше за вклучување на Вјоса во Извештајот за напредокот на Албанија 2021 година. Според нацрт-извештајот, институцијата на ЕУ ја повикува албанската влада да престане со развојот на хидроенергијата покрај реката Вјоса и „… да се воспостави што побргу што е можно Националниот парк Вјоса, покривајќи ја целата должина на реката “.

Улрих Ајхелман, извршен директор на RiverWatch, вели: „Постојат три главни причини зошто ни е потребен Национален парк Вјоса. Прво, ознаката на национален парк нуди најдобра заштита за реката и нејзиниот биодиверзитет. Било што друго освен оваа ознака, би го задржало Вјоса ранлив на идните случувања. Второ, тоа ќе создаде значителен приход за локалното население од еко-туризмот. И на крај, тоа ќе привлече меѓународно финансирање за планирање и управување со паркот. Ниту една друга категорија на заштита не ги нуди тие придобивки “.

Низ цела Европа, слатководните живеалишта се влошуваат побрзо од кој било друг вид живеалишта и се најопасните екосистеми на светот. Во Европа, има просечен пад на 93% кај слатководните миграторни видови риби, делумно поради уништување на живеалиштата. Ова е единствена шанса да се даде голема вредност на ова жариште на биодиверзитет со зачувување на оваа недопрена река за да им користи на луѓето, климата и планетата.

Анет Спангенберг, раководител на Конзервација во ЕуроНатур, додава: „Ова е неспоредлива можност да се даде пример во Европа и светот. Зачувувањето на оваа река, во целост, поставува нов стандард за она што е можно во заштитата на природата “.

Потпишете го петиција и приклучи се во борбата за да го добиеш #VjosaNationalPark сега

TIRANA-c-Adrian-Guri-намалена
Активистите бараат европска политичка поддршка за Националниот парк Вјоса во Албанија 5
БЕРЛИН-ц-Пол-Буске-намален
Активистите бараат европска политичка поддршка за националниот парк Вјоса во Албанија 6
БРИСЕЛ-c-Александар-Лувет - намален
Активистите бараат европска политичка поддршка за Националниот парк Вјоса во Албанија 7
ПАРИЗ c Себастијан Шампо скалиран 1
Активистите бараат европска политичка поддршка за Националниот парк Вјоса во Албанија 8
Ние користиме колачиња за да ви овозможиме најдобро искуство.