...
  • info@activealbania.com
  • +355675000097
  • ОБВРСКА ЗА ПРАВА НА КОВИД-19. Прочитајте повеќе за нашата подобрена флексибилност
  • тука
Назад

ГРАНТЕН ИНТЕРВЈУ ЗА РАЗБЕРЕН ПРЕД СЕГА: БЛЕРИНА ПОВЕЕ, ОСНОВАЧ НА АКТИВНА АЛБАНИЈА

ГРАНТЕЛНО ИНТЕРВЈУ ЗА РАЗБЕРЕН ПРЕД СЕГА: БЛЕРИНА ПОВЕЕ, ОСНОВАЧ НА АКТИВНА АЛБАНИЈА ЗА Проект на УСАИД, економски развој, владеење и раст на претпријатијата.

Блерина Аго е основач на Активна АлбанијаНа Таа е тренер за туристички експерти, која води различни иницијативи што ги обединуваат локалните туристички заедници за економски раст и одржлив развој во регионот на Балканот во Европа. Блерина е позната на Западен Балкан како портпарол и организатор на многу настани за развој на одржлив туризам и зачувување на екосистемите на природата. Таа се одликува со развој на производи за еко и рурален туризам, соработка помеѓу туристички оператори, размена на најдобри практики ширум светот и придонес во изработката на локалната рамка за туристичките активности.

Активна Албанија е тур -оператор кој обезбедува уникатни авантуристички тури и активни празници во Албанија и во регионот што ги поврзуваат природата и културата со физичката активност. За почеток, може ли да ни кажете како дојдовте до идеја за основање Активна Албанија?

Одлуката за основање Активна Албанија дојде по долгогодишен ангажман во индустријата за авантуристички туризам. Моето искуство во туризмот започна на рана возраст од 14 години, на брегот на реката Осум, каде што го имав првото рафтинг искуство. Налетот на адреналин и магичната глетка во спектакуларните кањони Осум имаа влијание врз мене во следните 18 години во текот на моето лично и професионално патување. Во времето кога почнав да работам во туризмот, вестите ја спомнуваа Албанија само како небезбедна и проблематична земја. Немавме никакво знаење или културен развој во врска со туристичкиот сектор. Имаше тотален недостаток на инфраструктура. Поминавме низ предизвикот да создадеме с everything од нула. Она што ме натера да продолжам со оваа „луда“ иницијатива беше токму впечатокот на посетителите што ми даде надеж дека Албанија, посткомунистичка земја, екстремно сиромашна и изолирана повеќе од 45 години, ќе се трансформира на подобро преку туризмот.

Од година во година, создадовме активен и одржлив тим со широка мрежа на локални заедници, поврзувајќи неколку области на Албанија преку различни активности на природа на отворено, како што се истражување на кањони, пешачење, кајак, караван со мазги, посети на локални винарии и многу повеќе.

Ние нудевме главно секојдневни активности и целиот мој тим и приходите зависеа од другите туроператори - повеќето од нив во Албанија - немаа висок интерес за авантуристички туризам. Значи, страдавме од сезоност и лошо вработување.

Додека се случуваше сето ова, јас дипломирав право и благодарение на разните програми за меѓународна размена, како што е Иницијативата за млади трансатлантски иновации (ИТИЛИ), водечка програма на Стејт департментот на САД за нови претприемачи од Европа, бев во можност да продолжам длабоко образование во туризмот и претприемништвото.

За време на моето искуство со YTILI, добив храброст да изградам нешто поинклузивно и одржливо што ќе генерира повеќе приходи за локалната заедница, подобро вработување за мојот тим, поквалитетна услуга за нашите гости и целосно внимание на зачувувањето на природата.

Така се создаде Активна Албанија. Промовира автентични искуства на Албанија и регионот и поддржува одговорни туристички иницијативи. Тоа е иновативен потфат кој го водат претежно жени (70%), кои постојано се посветени на три принципи: одржливост-одржливост-одржливост.

Целта на Активна Албанија е да генерира приход преку комерцијални активности, што помага да се подобрат стандардите во сите авантуристички активности и да се подигне профилот на Балканот како дестинација за авантуристички туризам. Што ја прави Активна Албанија единствена на пазарот за патувања? Какви производи и услуги нуди Активна Албанија?

„Возбудливо“ е веројатно најдобриот единствен збор за да се опише Западен Балкан. Тоа е совршена средба на природната средина, историјата, културата, кујната и луѓето во нивната најбезгрешна - сите тие се собираат за да формираат крајна дестинација за авантуристички одмор. Затоа активно се залагавме за развој на авантуристички туризам во дивата река Вјоса, Преспанското и Охридското Езеро, Националниот парк Дурмитор, во Ривиера и во величествените Алпи. Нашите авантури го истражуваат овој регион разновидно и автентично со локални стручни водичи родени и израснати во таа област. На ниедно друго патување не би спакувале сплав, пешачење, велосипед и нуркање додека обиколувате по езерото Бутринти, или лопатка за тивки села во охридскиот град, или избегајте од мноштвото во неколку тајни области на Преку Ферата во Пеќ.

Регионална обука за трекинг во Националниот парк Галичица, Северна Македонија

На една Активно патување во Албанија, ќе поминувате повеќе време на отворено, во мали планински села и ќе се нурнете во спектакуларни области отколку што ќе седите во возило. С all зависи од вас да стигнете до следното неверојатно место под своја пареа.

Со толку многу за гледање и внесување, ние се погриживме да се грижиме за логистиката, оставајќи ве на пакет, да шетате, да возите велосипед и да ги земете стотиците години историја, култура и кујна што го прави Западен Балкан врвен авантуристички одмор.

Локалното знаење прави огромна разлика кога гледате авантуристичко патување. Со нашите локални тимови, контакти и врски, можеме да истражуваме неколку места што летаат под радарот. Седнете на гребенот во Кањонот Ругова, влезете во мал залив додека морето кајакарате на Националниот парк Скадарско Езеро, спакувајте сплав магичната река Вјоса додека се впивате во кулинарството во регионот Пермет, Крстоносните по Националниот парк Галичица… Токму овие искуства ги изработивме со теренско знаење и експертиза, осигурувајќи се дека ќе си одите дома откако ќе ја видите вистинската магија на Западен Балкан.

Experienceе доживеете одлични скокања, возења и веслање во мали групи, што значи дека ќе ја доживеете Албанија и нејзините соседни земји на вистински, опуштен и активен начин.

As one of the USAID EDGE grantees, together with your partners from Kosovo, Црна Гора, and North Macedonia, you are implementing the Embrace Balkans Adventure project which aims to increase tour operator offers for inbound tourism. What kind of activities are being implemented to achieve these goals?

СОВИД-19 го клекна туристичкиот сектор на колена и имплементацијата на проектот „Амбасада на прегратка Балкан“ беше огромен предизвик. Покрај проблемите, почнавме да разбираме какви можности ќе донесе оваа туристичка глобална криза во иднина. Благодарение на поддршката на УСАИД Проект за економски развој, управување и раст на претпријатијата имавме длабинска обука за гостопримство и турнеја водечка во авантуристички туризам со меѓународни експерти од Асоцијативната асоцијација за патувачка трговија. Модулите дискутираа за импликациите од туристичката криза и промената на динамиката на глобалниот пазар. Тој понуди подетален поглед на тоа што ќе биде многу очекуваната Нова нормала по крајот на пандемијата и како ќе го промени начинот на работа на туристичките бизниси. Дел од дискусијата се фокусира на тоа како патникот по КОВИД-19 ќе биде различен, како треба да се подготват давателите на услуги за да ги исполнат нивните потреби и очекувања, како културата на клиентите ќе биде поважна од кога и да е и како најверојатно се нивните партнерски и дистрибутивни мрежи да се прилагодат.

Активна Албанија во соработка со своите партнери Светска рафтинг федерација, Монталб, Веблајдерс и БЛТ Подгорица организираа две регионални структурни обуки за рафтинг и трекинг. Целта на обуките во реката Вјоса и помеѓу Охридско и Преспанско езеро беше да им се обезбеди на учесниците општо образование и обука во согласност со меѓународните стандарди (UIML & WRF) и најдобри и најбезбедни практики за планинарење и рафтинг. Ние го поддржавме Универзитетот за спорт во Тирана, Факултетот за физичка активност и рекреација да развијат наставни програми за обука според стандардите на Светската рафтинг федерација. Како резултат на тоа, Министерството за туризам и животна средина на Албанија ги издаде сертификатите за рафтинг водичи по обуката обезбедена од Универзитетот, придонесувајќи за раст на услугите и стандардите на професионални туристички водичи. Со тимот на Embrace Balkans Adventure, Активна Албанија редизајниран регионален туристички производ за да одговори на СОВИД-19, вклучувајќи рафтинг, пешачење и велосипедски авантури:

· Да им помогнеме на нашите гости за време на нашите патувања да ги следат и почитуваат протоколите за безбедност и здравје;

· Да го минимизираме јаглеродниот отпечаток на нашите активности преку обезбедување еколошки авантури и намалување на емисиите на јаглерод диоксид во животната средина;

· Бидејќи сакаат да учествуваат, ги ангажираат локалните жители во секој сегмент од нашите активни празници.

Тренинг за рафтинг во реката Вјоса.

По оваа интервенција, им обезбедивме на тур-операторите и туристичките водичи длабинско знаење за маркетингот и продажбата преку Интернет. Во време на криза, комуникацијата и маркетингот го менуваат тонот и каналите на социјалните медиуми се претвораат во најважните медиуми за нашиот бизнис. Ова е причината зошто Активна Албанија развива три дигитални кампањи за да го подигне профилот на регионот како дестинација за авантуристички туризам и да им помогне на локалните бизниси да генерираат приход, што ќе помогне да се подигнат стандардите во сите туристички активности.

Сите активности беа домаќини од 64 туристички професионалци од Албанија, Косово и Северна Македонија, независни туристички водичи и претставници од 18 регионални тур -оператори.

Без сомнение, туристичката индустрија е меѓу секторите најпогодени од пандемијата COVID-19. Сега, кога се очекува полека да закрепне туристичката индустрија, какви се очекуваните случувања на Активна Албанија? Како Активна Албанија се подготвува за периодот по СОВИД?

Сите активности што се спроведуваат благодарение на поддршката на УСАИД Проект за економски развој, управување и раст на претпријатијата беа прилагодени за да ја подготват Активна Албанија и партнерите од регионот да одговорат на кризата и да бидат подготвени за Новата нормала. Во текот на март 2021 година, осум туроператори од Албанија, Северна Македонија и Косово беа дел од виртуелниот настан Авантура Подигнете ја Европа во организација на Асоцијативната трговска асоцијација за патувања (АТТА). Презентациите и интерактивните дискусии беа фокусирани на придвижување на индустријата напред со регенеративно око со цел да се изгради здрав и доказ за иднината туризам. Мешавината од практични и интерактивни сесии, виртуелни авантури и главни текстови - сите со одржливост во основата, ја инспирираше целата патничка заедница: од сопственици на мали бизниси до професионални водичи до претставници на дестинации и други индустриски партнери. Искуството од овој настан АТТА (лично или виртуелно) имаше силен акцент на подобрување на партнерската мрежа за поддршка на B2B сегментот.

Нашето очекување сега кога границите полека се отвораат е да имаме можност да ги пречекаме авантуристичките патници од регионот и Европа и да започнеме со подобар туризам.

Исто така, многу важно за нас е да ја продолжиме регионалната соработка со партнерите во Северна Македонија, Косово и Црна Гора, така што заедно, ќе обезбедиме поконкурентна и поатрактивна туристичка понуда за меѓународните туристи.

Последно, но не и најмалку важно, да се биде успешна жена претприемач повеќе од 20 години во индустријата за авантуристички патувања, кои се некои од предизвиците со кои се соочуваат жените основачи и лидери во регионот и денес? Што би им препорачале на другите жени кои сакаат да започнат сопствен бизнис?

Претприемништвото е можност да се промени светот и цената на успехот е неуморна работа. Можам да кажам дека за да стигнам овде каде што сум денес, беше патување полно со емоции, предизвици, несреќи и воскресенија. Понекогаш изгледаше како борба со ветерниците, но упорноста е с it што е потребно. Отсекогаш било потешко отколку што очекував. Сепак, јас сум среќен што сум дел од големи трансформации во оддалечените области и придонесувам за благосостојбата и радоста на луѓето во заборавените заедници. Ова е мојата најголема мотивација. Сакам да им кажам на сите кои имаат сон да го следат. Работата секогаш ќе ги извади на површина. Не дозволувајте никој да ви каже дека не сте доволно добри или дека вашата идеја не вреди. Бидејќи сте девојка или не доаѓате од главниот град, не можете да го направите тоа. Останете верни на себе и не се заморувајте да се подобрувате. Се разбира, можете да блеснете! Lifeивотот е патување со подеми и падови, прифатете го најдоброто околу вас, научете од вашите грешки и станете дел од позитивните промени за себе, вашето семејство и вашата земја. Ова е важно. Бидете curубопитни и не заборавајте да патувате, бидејќи патувањето може да ви го промени животот!

Ние користиме колачиња за да ви овозможиме најдобро искуство. Политика за колачиња

#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=1791#!trpen#Серафинит акцелератор#!trpst#/trp-gettext#!trpen##!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=1790#!trpen#BannerText_#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=1791#!trpen#Серафинит акцелератор#!trpst#/trp-gettext#!trpen##!trpst#/trp-gettext#!trpen#
#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=1792#!trpen#Вклучува голема брзина на локацијата за да биде привлечна за луѓето и пребарувачите.#!trpst#/trp-gettext#!trpen#