Надвор

Од водичи до извршни директори, жените во авантуристичко патување се зголемуваат

Блерина Аго е рангирана меѓу успешните приказни на жени претприемачи со авантуристички туризам ширум светот од страна на Здружението за авантуристички патувања.

Основана во 1990 година, Здружението за трговски авантуристички патувања е најголемата глобална мрежа на авантуристички туризам. Заедницата АТТА се состои од приближно 30.000 водичи, тур-оператори, сместување, патнички советници, туристички одбори, организации за маркетинг и управување со дестинации, едукатори за надворешен туризам, компании за авантуристичка опрема и туристички медиуми кои споделуваат посветеност и посветеност на одржливиот туризам. .

Written By : CASEY HANISKO & HEATHER KELLY

Како жена во индустријата за авантуристички патувања повеќе од 20 години, јас сум опкружен со мажи на лидерски позиции. Попрскани меѓу нив биле жени кои многумина од заедницата за авантуристички патувања ги знаат - Триш Саре (Авантури со велосипедски патеки), Тулија Кабелеро (С-Кејп Травел), сестрите Марија Елена и Моника Прајс (ИскуствоПлус!), Ана Фигероа (Авантура и пејзаж), и многу други. Она што е возбудливо да се открие е дека има сè повеќе жени кои им се придружуваат и водат авантуристички патувања во иднината.

Фото благодарност од Блерина Аго

„Ние секогаш се развиваме и се откриваме себеси и денес сум тука пред вас со нова иницијатива„ Активна Албанија “која промовира автентични искуства на Албанија и регионот и поддржува одговорни иницијативи за туризам. Тоа е иновативен потфат, воден 70% од девојчиња, кои постојано се посветуваат врз основа на 3 принципи: одржливост-одржливост-одржливост. Пандемијата COVID-19 нè потсети на важноста на овој збор “. Блерина Аго, Активна Албанија

Businessенски бизниси - фокус на жените

Бизнисите во земјите ширум светот од Хрватска, Албанија и Италија до Соединетите Држави, Индија и Монголија водени од жени внимателно ги разгледуваат нивните активности и го прават приоритет работата со добавувачи во сопственост на жени, водичи за жени, занаетчии, и со локалните заедници. Некои од овие бизниси се фокусираат или нудат патувања само за жени, давајќи им на жените простор и можност да патуваат на начин што може да се чувствува посигурно, пријатно, поинспиративно или позабавно.

Веселка Хуjiи, сопственик на И авантура во Хрватска е еден таков пример, како и Понам Рават-Хане во Индија. Понам започна Фернвех Фер Травел да создаде автентични извонредни искуства што го ценат одржливиот туризам. За да го направите ова, Фернвех Фер Травел работи со локални жени за да помогне во обука и развој на нивните вештини како занаетчии, туристички водичи, домаќини на домаќините и многу повеќе. Нивната цел е да ги подигнат руралните заедници во индиските Хималаи и да им помогнат на гостите да заминат трансформирани, со длабоко разбирање на локалната култура и знаење.

Друг пример е Тахитска авантура во сопственост на Лоис Стогдил. Нивните турнеи се дизајнирани за поддршка на малите локални бизниси, а тур-оператори во сопственост на жени на островите се нивни склопот партнери. Тие дури работат и со постари жени како наставници, за да можат да го пренесат своето знаење на новата генерација.

Фото благодарност од esули Ханен

Неколку примери во САД вклучуваат компанија за планински велосипедизам и бизнис со јога. Julули Ханен од Возете ја Земјата сподели: „Толку многу жени што ги водев низ годините секогаш ми велат дека ретко излегуваат на својот велосипед без партнерот (кој обично е маж). Настојувам да создадам можности да ги натерам жените да возат на велосипеди каде што можат да научат нови вештини, да запознаат други жени возачи и, најмногу, да откријат колку се силни и способни. Една од моите омилени работи во врска со она што го работам е да и покажам на жената дека може да направи многу повеќе отколку што некогаш и се признаваше себе си “.

Ennенифер Ходдевик е сопственик и работи Патувачкиот јоги. Тие се фокусираат на авантура, велнес, позитивност на телото, иницијативи за климата и влијание врз животната средина со мнозинството жени лидери на патувања и претежно жени патници. Патувачкиот јоги е исто така Утре партнер за воздушно образование, покажувајќи ја нивната посветеност на климатските активности.

Ешли Блејк од Напречни патувања работи со нејзините патувања низ целиот свет со тим од сите жени. И покрај тоа што нивните патувања не се наменети само за жени, тие нудат совети за патувања, работат со жени фотографи и ресторани во сопственост на жени и секое патување им враќа донации на посетените заедници, многу од нив жени задруги.

Consени конзерватори и активисти во заедницата

Низ целиот свет жените се борат за правата на земјата и заедницата, и двете клучни за долгорочната одржливост на авантуристичките патувања. Без диви простори за истражување и уникатни култури за доживување и разбирање, магичните елементи на авантурата се губат. Тие моменти поминати со поглед на широко отворени пејзажи од пешачење, кршење низ река брза на сплав или пиење чаша чај со локален сопственик на деловна активност или член на заедницата, носат мир, ментално и физичко здравје и инспирација.

Една од жените што го предводи патот е Ванеса Марино од Емации на Амазон. Повеќе од 23 години таа ги комбинираше страстите за зачувување и авантуристички туризам. Таа работи со домородните заедници во Бразил, разгледувајќи ги и влијанијата и придобивките од туризмот и поддржувајќи го нивното самоуправување, економските алтернативи и традиционалните начини на живот.

Фото благодарност од Теара Фрејзер

Во Канада, основана инспиративна млада жена Теара Фрејзер KÎSIK Aerial Survey Inc.; на Институт РавенДомороден колектив LIFT; и Iskwew Air, 100% домороден бизнис во сопственост на жени, кој го слави матријархалното раководство и ги освојува жените во авијацијата. Првата канадска авиокомпанија основана и во сопственост на домородна жена, „Искве ер“ ја споделува историјата и културата на домородните народи додека ги поврзува патниците со оддалечените заедници п.н.е. За време на КОВИД-19, Iskwew Air вртеше и започна со транспорт на неопходни услуги и материјали во тешко достапните заедници.

И друга одлична приказна доаѓа од Африка каде што во Претпријатие за велосипеди Аберкромби и Кент за филантропија, обучени жени механичари за велосипеди заработија доволно пари од продажбата на велосипеди за да ја снабдат својата продавница за велосипеди осум пати со по $15,000. Тие за возврат плаќаат школарина за деца без родители и ранливи категории.

Друга добро позната жена-лидер во областа на заштитата е Кристин Томпкинс (видете го извршниот директор на АТТА, Шенон Стоуел Кампер оган разговарајте со неа овде) Покрај Кристине, возат Софија Хајонен во Аргентина и Каролина Моргадо во Чиле Конзервација на Томпкинс напредна мисија заедно со колегите жени вработени кои работат како биолози и ветеринари.

© АТТА / Хасен Салум

Исто така во Јужна Америка, неколку бизниси ги поддржуваат жените преку нивните операции за патувања. Експедиции во Вамос е во сопственост на Анелис Хамерлинк; нивните турнеи имаат корист од локалните жени преку домашните дома и туристички проекти базирани во заедницата. Амити Турс долги години работи со жени од Мапуче во чилеанскиот, аргентинскиот и патагонскиот регион. Работејќи со заедницата, патниците ги доживуваат традициите на домородните народи. Амити турс сега нуди патување само за жени, кое се фокусира на начинот на живот на овие локални жени. Хотели во Тиера соработуваат со Сандра Најман, претприемач на Виличе во Квинкахо, остров на Архипелагот Чилое. Сандра игра клучна улога во културата на островот да ги одржува во живот земјоделските традиции Виличе. Соработката со Тиера Чилое и овозможи да ја развие својата овоштарник и да промовира одржливи земјоделски практики на островот, оспособувајќи се себе си и другите жени кои својот живот го посветуваат на традиционалното земјоделство.

Водичи за жени

Низ целиот свет, компаниите работеа на ангажирање и обука на повеќе водичи за жени. Овој месец Швајцарија започна амбициозна нова иницијатива наречена 100% жени. Програмата е креирана од жени за жени, со цел да ги поврзе патничките и да им даде перспективи за нови искуства. Во Мој Швајцарија.com / жени, има 230 понуди со цел да се зближат жените и да се доживее Швајцарија со фокус 100%. Поголемиот дел од понудите се за спортови на отворено, сите водени од женски водичи, а исто така може да се резервираат само од жени.

Во Монголија, essесика Брукс, сопственичка на Вечни предели Монголија сподели: „Како жена сопственик на деловна активност, за мене е важно да ги користам своите вештини и влијание за да ги подобрам изгледите за други жени. Интегрален дел од нашата деловна филозофија е зајакнување на жените преку патувања и туризам (ние користиме 6 од 17 SDG за мерење на нашето влијание, вклучително и SDG 5) и тоа го правиме преку обезбедување обуки, развој и долгорочни можности за вработување на монголските жени кои сакаат можност за работа во туризам (без оглед дали е тоа од професионална причина, за развој на лични вештини или за економско зајакнување) “.

Нејзината причина да има водичи за сите жени е особено инспиративна. „Покрај тоа, бидејќи сите наши водичи се жени, ние правиме турнеја само за жени. За разлика од повеќето искуства само од жени, ние не само што ги реплициравме стандардните патувања за турнеи и ги направивме само жени. Наместо тоа, ние го дизајниравме нашето искуство само за жени за патувања, за да им овозможиме на жените патнички единствена можност да ги откријат предизвиците и животот на локалните жени во Монголија преку низа искуства. Нашето искуство им дава на нашите гостинки шанса да ја разберат ширината и длабочината на кариерата и животот на жените во Монголија, додека тие го доживуваат нивниот секојдневен живот рамо до рамо со нив “.

Дополнителни примери на жени водичи вклучуваат Речен камп Ембо во Масаи Мара, каде неодамна ангажираа женски водич за сафари. Таа е исто така првата жена водич што управува електрично сафари возило во Мара. Во Алберта, Канада Авантурите на планината Јамнуска обучува жени во одредена програма за водење, и мастер мајстор за толкување Бренда Холдеркан може да се најде како водечки групи со Патеки Махикан. Конечно, Дивиот свет Спејсајд во Шкотска, сопственост на Сали Доуден, беше во можност да ја искористи програмата наречена „inените во руралните области“ што им помага на жените да учествуваат во нивниот 12-месечен курс за квалификација за идентификација на дивиот свет. Тие се надеваат дека ова ќе поддржи повеќе кариери за жени во секторот за туристички диви животни, бидејќи историски студентите станаа водичи за дивиот свет Спејсајд.

Само жени патници

Основан е одличниот авантуристички патување Jуди Вајнленд, познат по многуте брендирани патнички бизниси Томпсон Авантура omenени со нејзините две ќерки и ги поканува жените да се обединат и да патуваат заедно додека се фокусираат на женската врска. Од ударот на КОВИД-19, тие не само што создадоа неколку нови домашни поаѓања, туку и започнаа нови меѓународни маршрути. Овие авантури вклучуваат значајни размени меѓу жени - жени со иновативни лидери во образованието во Мароко, локални занаетчии во Тајланд, нуркачи на бисери во Јапонија и „сомелиери“ на пиво во Канада. Состаноците овозможуваат премостување на културните граници и откривање на заедничките причини, обединувајќи жени од многу различно потекло низ целиот свет.

Последни објави

  • На Вести

2020 година Меѓународен ден на планината: Биодиверзитет

How wild, immense and powerful are our mountains #InternationalMountainDay Key facts to know: Mountains cover…

3 дена ago
  • На Вести

ПРАВЕТЕ АКЦИЈА: Придружете се на глобалниот повик за заштита на реките за време на пандемијата!

Today’s crisis exposes the critical need to ensure freshwater and communities that depend on it…

3 дена ago
  • Надвор

5 моќни дестинации на Северна Македонија

* This article was made possible by the support of USAID, Economic Development, Governance and…

3 дена ago
  • Надвор

ГРАНТЕН ИНТЕРВЈУ ЗА РАЗБЕРЕН ПРЕД СЕГА: БЛЕРИНА ПОВЕЕ, ОСНОВАЧ НА АКТИВНА АЛБАНИЈА

GRANTEE SPOTLIGHT INTERVIEW: BLERINA AGO, FOUNDER OF ACTIVE ALBANIA FOR USAID, Economic Development, Governance and…

3 дена ago
  • Искуства

Јавање - се што треба да знаете

Active Albania offer summer horseback riding in small groups for groups of 5-14 riders. We…

4 дена ago
  • Искуства

7 скокови во умот во Северна Македонија

* This article was made possible by the support of USAID, Economic Development, Governance and Enterprise…

Пред 3 месеци