• info@activealbania.com
  • +355675000097
  • ОБВРСКА ЗА ПРАВА НА КОВИД-19. Прочитајте повеќе за нашата подобрена флексибилност
  • тука
Назад

ПРАВЕТЕ АКЦИЈА: Придружете се на глобалниот повик за заштита на реките за време на пандемијата!

Денешната криза ја изложува критичната потреба да се осигура дека слатката вода и заедниците кои зависат од неа се отпорни, почитувани и подготвени за климата. Време е да се инвестира во праведна енергетска транзиција кон обновливи извори кои не им штетат на нашите скапоцени извори на вода. Најавете се за иднината на нашата слатка вода во пост-COVID свет.

Низ целиот свет, изградбата на големи брани забави како резултат на мерките за заклучување поврзани со пандемијата и поврзаните економски последици. Биг хидро дури неодамна призна пад на „довербата во врска со идните инвестиции и работење“. Проектите со неверојатни човечки и еколошки трошоци, за кои претходно се сметаше дека се неизбежни, сега се доведени во прашање од страна на заедниците, нациите и цели региони.

Тоа е добрата вест.

Сепак, и покрај растечките економски несигурности околу изградбата на браната и глобалното блокирање, новите проекти се уште траат. Пријавете се за да побарате стоп за изградба на нова брана за време на пандемијата и да ја обезбедите иднината на нашата слатка вода.

Неодамна беше предложена друга брана за долниот тек на Меконг, и покрај фактот дека Тајланд нема корист за генерираната енергија. Јужна Африка ја повтори својата посветеност за реализација на мегапроектот Инга 3 на реката Конго, дури и со шокантната цена на браната од $18 милијарди и продлабочувањето на должничката криза во земјата. Во бразилскиот Амазон, владата на Болсонаро се обидува да продолжи со изградба на браната Кастанхеира на реката Аринос, енормно скап проект што ќе произведе електрична енергија од само 140 мегавати, предизвикувајќи катастрофални последици по биолошката разновидност на рибите и егзистенцијата на домородните народи.

Светот не може да си дозволи да продолжат овие „деловни активности како и обично“.

Проекти како овие претставуваат екстремни закани за биодиверзитетот, нашата способност да ја забавиме климатската криза и животот и егзистенцијата на стотици милиони луѓе. И ова не е дури и да се спомене долгот што големите брани им го наметнуваат на земјите со ниски примања, додека не успеаја да се справат со енергетската сиромаштија и другите нееднаквости што тие ветуваат дека ќе ги ублажат. Да понудам само еден потресен пример за тоа како изгледа: пред две години над 6.500 рурални и домородни луѓе беа раселени и десетици убиени, кога се сруши брана во Лаос. Иако корпорацијата допрва треба соодветно да ги обештети преживеаните - кои остануваат во тешки услови со привремено домување, лоши објекти и изгубено земјиште и средства за живот, развивачите и инвеститорите сепак напредуваа во завршувањето на изградбата. Овие корпоративни интереси предвидуваат голем профит како резултат.

Но, Биг хидро не поднесува оставка. Во неодамнешната изјава на Меѓународната асоцијација за хидроенергија, најголемите светски хидроенергетски корпорации ги повикуваат владите да ги „одобрат брзото планирање“ за да обезбедат нова изградба да започне што е можно побрзо. Индустријата исто така работи да се осигура дека големите брани се гледаат и се препишуваат како неопходни за обновување. И работи на фрлање на еколошки поразителни проекти како обновливи и централни за транзицијата на чиста енергија.

Далеку од тоа да бараме технологија за антиквизирана и интензивна употреба на гасови од стаклена градина за да ја забрзаме правилната транзиција, треба да правиме преглед на предложените брани… финансирање што е извршено… и вистинска потреба за големи брани.

Има причина што хидроенергетскиот сектор опаѓаше, а вистинските обновливи извори како ветер и сонце се искачуваа многу порано пред пандемијата. Трошоците-придобивките од банкарството на големи хидроенергетски проекти за задоволување на глобалните енергетски потреби се повеќе не се одржуваат. Браните се деактивираат од Кламат до Дунав. Во март, камбоџанската влада воведе мораториум за нови брани на меконговиот тек за десет години, истовремено зголемувајќи ги инвестициите во нејзиниот потенцијал за поправедни и издржливи обновливи извори.

Затоа ги повикуваме владите, развивачите и финансиерите да поддржат мораториум на нови брани и да дадат приоритет на развојот на енергијата што го почитува здравјето на речните екосистеми, правата на заедницата и енергетската правда.

Потпишете се тука за да се придружите на овој повик.

Ние користиме колачиња за да ви овозможиме најдобро искуство. Политика за колачиња