• info@activealbania.com
  • +355675000097
  • ОБВРСКА ЗА ПРАВА НА КОВИД-19. Прочитајте повеќе за нашата подобрена флексибилност
  • тука
Назад

5 моќни дестинации на Северна Македонија

* Овој напис е овозможен со поддршка на Проект на УСАИД, економски развој, владеење и раст на претпријатијата.

Северна Македонија има што да понуди, но не секој знае дека има некои скриени убавини што може да бидат изненадувачки пријатни.

Еве, препорачуваме 5 моќни дестинации на Северна Македонија. Посетете ги и имајте неверојатно искуство откривајќи сосема нова перспектива за оваа земја.

Можете да најдете повеќе информации за дестинациите и како да резервирате турнеја на https://wheninx.com/.

1. Очите на Шар Планина и врвот jуботен

Одлична идеја за луѓето кои сакаат пешачење е да се започне од Гостивар и направете продуктивно покачување кон Врв jуботен. Планинскиот врв jуботен е типичен варовнички врв со значителни варовници и каменести места, кои овозможуваат развој на специфична вегетација. Преку шумата ќе стигнете до колибата Lуботен. Продолжувајќи нагло по угорницата, ќе застанете на седлото на врвот или т.н.Jуботенска шија

На пат да стигнете таму и на врвот ќе ги доживеете најдобрите панорамски погледи на водопадите на реката Вратничка и врвот jуботен, долината Полог, сртот на Планина Шар со езерото Ливадичко и областа Сириничка на Косово (Брезовица и Штрпче).

Вреди!

Очите на Шар
Очите на Шар

2. Пештери Пести, авантура и убавина што го одзема здивот

Ако се најдете во Велес, прашајте за Пештери Пести и оди во посета!
Во карпестиот дел на Пести има околу 80 пештери и пет пештерни цркви, што ја прави оваа област уникатна.

Оваа природна реткост е оддалечена 2,5 км од сливот на реката Бабуна во Вардар, со форма во форма на инка. Сместено е во заштитеното подрачје на Река Бабуна.
Карактеристика на овие пештери е тоа што има неколку цркви, што е реткост. Постојат пет пештерни цркви во месноста Пести. Најголем е Црква Маркова - Свети Никола.
Секој што ја видел оваа ретка убавица смета дека ја одзема здивот!

Пештери Пести
Пештери Пести

3. Водопадот Богомили и Бабуна - дознајте за приказните скриени зад нив

Бабунс, богомили… Најинтересните фигури на средновековното минато, карактеристични за Област Азот, сместен во центарот на земјата, позната по Солунска Глава и природните убавини.
На село Богомила се наоѓа во централниот дел на земјата, во општина Часка. Тоа е полно со приказни и верувања, интересно е да се слушнат.
Кога одите во селото, следната дестинација треба да ви биде Водопад на Бабуна. Патот до изворите на реката Бабуна води од селото Нежилово. Кога ќе стигнете до срцето на планината Мокра, ќе видите огромни дабови дрвја кои нудат пријатни нијанси и застрашувачки поглед кон Нежилови Стени (Карпи).

Најубавиот момент е на околу стотина метри под изворите.

Патување за паметење!

Богомила
Водопад на Богомила

4. Кањон Матка и пештера Врело

На само 15 км оддалеченост од Скопје, Кањон Матка е задолжително за секој авантурист. Самиот Кањон нуди многу активности на отворено, како кајак, пешачење покрај тоа клисурни wallsидови или дури и истражување на некои во близина средновековни цркви. Тој е дом на многу истражувани и неистражени пештери, од кои најпопуларна и единствена отворена за јавноста е Пештера Врело. Пештерата беше наведена како една од најдобрите 77 природни места
во светот во проектот New7Wonders of Nature, и според проценките на спелеолозите, длабочината на неговиот подводен дел е 330 метри, што може лесно да ја направи најдлабоката подводна пештера во светот.

Силно се препорачува!

Пештера Врело

5. Трпејца - македонскиот Сен Тропе

На крај, но не и најмалку важно, ви препорачуваме да ја посетите Село Трпејца, село во подножјето на Планина Галичица и по должината на брегот на Охридско езеро. Тоа е одлично место за топол и тивок одмор и има најубави плажи со кристално чиста сина вода. Ова рибарско село го воодушеви секој турист што бил таму!


Патување со најдобри фотографии на Инстаграм!

Трпејца
Трпејца

Ние користиме колачиња за да ви овозможиме најдобро искуство. Политика за колачиња