• info@activealbania.com
  • +355675000097
  • ОБВРСКА ЗА ПРАВА НА КОВИД-19. Прочитајте повеќе за нашата подобрена флексибилност
  • тука

Како е да се биде фотограф на диви животни - Аријан Мавриќи

* Овој напис е овозможен со поддршка на Проект на УСАИД, економски развој, владеење и раст на претпријатијата

Аријан Мавриќи е една од најпознатите фотографи и истражувачи на
природата и фауната во Косово и во регионот. Тој е новинар во ТВ во
Косово, РТК, ја режира програмата „Дивиот свет со Аријан Мавриќи“. Во
следното интервју, Аријан ги споделува своите искуства и совети:

Фејсбук
Pinterest
LinkedIn
Кога првпат сфативте дека сакате да бидете фотограф и како го следевте вашиот сон?

Работев околу шест години како новинар. Веднаш по војната, во радио - станица што беше финансирана од американскиот КФОР овде, на Косово. 

Потоа, се префрлив на една германска невладина организација, чија цел беше подобрување на меѓународните разговори меѓу Албанците, Србите и ... project Тој проект заврши во април 2013 година. Сè беше затворено затоа што немаше повеќе проблеми, организации како оваа Работев, сметав дека е непотребно да останам повеќе на Косово, бидејќи проблемите беа решени, па затоа беа сместени во други земји каде се појавија проблемите, како што се Ирак, Авганистан, Судан итн 

Тоа беше мисијата на организацијата. Бев без работа. Дека се вратив на мојата страст, откако еднаш ја сакав, како да гледам природа, да одам во природа. Да бидам искрена кога бев дете во училиште, го барав крајот на часот за да можам да одам во природата да барам и да најдам најинтересно за природата. Сакав да документирам сè, но, за жал, на почетокот немав технички средства за фотографирање.

 Почнав со мобилен телефон Samsung Galaxy S4 и направив „макро“ слики за да покажам некои детали од цвеќиња, инсекти, каков било портрет. Разбрав колку многу недостасував за да се сликам. Инвестирав во оваа насока. Прво, купив фото-камера. Мојата најголема желба е да направам пукање на птици преселници.

 Но, можев да ги документирам само со подолг леќа на фотоапаратот. Го купив и започнав да објавувам на социјалните мрежи фотографии особено од птици. Таму разбрав дека нашите луѓе на Косово немаат идеја за присуство на овие птици во нашата земја. Како што можеби знаете во разлика од Албанија, ние во Косово војувавме. Од 1999 година, на нашето ослободување, владите, директориумите, луѓето имаа други грижи. 

Тие се соочија со почетокот на новиот живот, создавајќи нови институции. Можеби немаа доволно време да се погрижат за документирање на фауната на Косово. Кога сфатив дека нема информации или само неколку, почнав да го одразувам присуството на овој вид птици, особено. Луѓето ме поддржуваа безусловно. Тие беа изненадени од тоа како овие видови биле присутни на Косово и никој не знаеше за тоа порано. Инсистирав да објаснам дека можеби не сте знаеле, но не значи дека тие не биле тука. Недостасуваше иницијатива од некој да донесе снимки.

 Ја знаете Блерина дека велат дека фотографијата значи илјадници зборови. Тоа е тотално различно кога ќе видите суштество на фотографија од кога некој ќе ви го објасни тоа со денови со зборови. Вака започнав. Јас продолжив. Имав поддршка. Откако имаше и други пријатели кои ми се придружија. И, тука сме денес со голема организација, наречена Wild Life, албански фотографи.

 Аријан Мавриќи

Аријан Мавриќи
Аријан Мавриќи
Што ве инспирира кон фотографирање со дивиот свет? Зошто особено одлучивте да бидете фотограф на дивиот живот?

Комуникацијата со овие суштества преку фотографијата ме инспирираше, бидејќи тие имаат многу интересен живот. 

Преку фотографијата раскажуваме многу, начинот на кој се хранат, за времето на гнездење, нивните бои и како изгледаат кога гледате одблизу, како живеат. Чуден е животниот циклус кој има птици и животни, но особено птици, затоа што главно пукаме птици. 

Верувајте ми дека луѓето имаат минимални информации за тоа како е животот на птицата од ведење јајца додека не лета. Минува многу предизвици. Не е само како излегување и летање. Многу е чудно како е направен тој процес. Замислете дека мајката влегува стотици пати во гнездото за да донесе храна, инсекти на нејзините пет птици. 

Се прашувате од каде ја добива храната. Или се инспирирате од тој момент за кој не можете да верувате дека може да се случи. На пример, белиот штрк го фрла најслабиот штрк што излегува од јајцето. Гледајќи го ова, вие сте преплашени. Мислите како е можно тоа? Но, ова е нивниот живот и ова се тајните што ги чуваат со себе. Многу други работи. Така, за прв пат направивме видео-снимање на орелот Бутео кој ги храни своите млади. Тоа беше ексклузива во сите албански земји.

Циконија Нигра, Гњилане, Косово - Фото: Аријан Мавриќи

Кои се тешкотиите со кои редовно се соочува фотографот од дивиот свет?

За жал, се соочуваме со многу тешкотии. Немаме голема институционална поддршка. Сите снимања што ги реализиравме ги реализиравме со нашите средства што ги имаме на располагање како фото-камера, а тоа се приватни придобивки на секој од нас. 

Не е лесно затоа што во реалноста пукањата како овие наши колеги во Националниот географик ги прават на полесен начин, со подобри камери. Тие не треба да ги ризикуваат своите животи како тоа се случува со нас. Се искачивме на даб 25 метри или отидовме на некои опасни ридови за да одиме и да ги поставиме камерите. Потоа пукаше во најотровната змија во Европа, а тоа беше Випера Амодит има свои ризици. 

Значи, ние едноставно немаме вистински услови, бидејќи не сме финансирани од некого. Нема места каде што можеме да спиеме, бидејќи некогаш не можете да ја фатите фотографијата ако не чекате 2-3 дена. Немаме автомобили да одиме на тешки терени. Ние користиме сопствени автомобили. Многу други предизвици и проблеми со кои обично се соочуваме. Се надеваме дека нашите институции треба да бидат самосвесни и да разберат дека на фотографот од див живот му е потребна поддршка барем со технички средства, пософистицирана за да можеме да бидеме чекор пред време.

Никогаш не баравме пари или бонуси. Само што побаравме технички алатки за фотографирање. Со оваа страст што ја имаме, можеме да обезбедиме невидени снимки како во првиот документарец реализиран во албанските земји.

Шумски сови - Фото: Аријан Мавриќи

Тоа беше всушност неверојатен документарец, кој не изненади во секоја секунда. Времето леташе додека го гледаше. Беше повеќе од 40 мин., Но се чинеше дека се должи на импресивните снимки. Која е твојата омилена фотографија. Можете ли да ја споделите со нас приказната што стои зад тоа?

Тоа беше снимање на фотографијата на Пандион Халиаетус, орелот што го споменав претходно затоа што не беше идентификуван во владините податоци. Во моментот кога ја снимав фотографијата во езерото Бадовци, во Приштина, не знаев за што суштество станува збор. Јас го објавив на Интернет. Всушност, Блерина не сме орнитолози, не ги препознаваме птиците на 100%, иако сме добро информирани и знаеме дека сме доста добри со апоени. Еден мој колега, Фатос Лајчи од Пеќ, коментира и ми вели дека суштеството што го застрелав никогаш не било идентификувано во владините податоци. Тоа е ексклузивитет за Косово, бидејќи всушност во Албанија постои. Тоа е минувач, се гнезди во Косово и за жал дури и не во Албанија. Замислете среќата да биде таму во вистински момент, да фати суштество за кое претходно не се знаеше. Бев многу среќна. Тие фотографии ги споделив со сите ентузијасти на природата на Фејсбук. Потоа, многу портали, ТВ дојдоа да ги направат моите интервјуа за да разговараат за ова. Ова е моја омилена фотографија до сега. Не можам да кажам што ќе се случи во иднина.

Диви животни во Каменица, Косово - Фото: Аријан Мавриќи

Епските планини на Косово, претпоставуваме, кријат дива фауна. Кое е вашето омилено животно?
Најзагрозеното суштество во албанските земји е рисот, како што можеби знаете. Но, не ми е омилен. Сонувам и сакам да пукам во волкот. Тоа е едно од животните што има неверојатна стратегија за живот, за лов. Ако гледате неколку документарни филмови од ова животно, ќе научите многу за нивниот живот. Над сè, како тие го организираат животот во заедницата. Изгледот за мене е нешто посебно. Признавам дека сè уште не го снимав толку добро како што би сакал. Јас еднаш направив фотографија со низок квалитет пред две години во градот Каменица каде што живеам. Се случи еднаш чудна работа ако можам да ја наречам вака. Едно лице често гледаше како влегува волк во градот. Луѓето го гледаат секој ден. претежно преку ноќ. Се случи едно утро да бев таму за да снимам нешто друго. Ја снимив сликата, но не како што треба. Значи, не можам да ја наречам една од моите типични фотографии. Кога објавувам нешто, сакам да биде со најдобар квалитет. Јас секогаш го барам најдоброто од себе. Дефинитивно е волкот.

Випера амодити - Фото: Аријан Мавриќи

Го следевме вашиот профил на социјалните мрежи, но исто така и фантастичните видеа на youtube. Знаеме дека сте перфекционист. Дали имате совет за сите млади луѓе кои сакаат да станат фотографи од див живот?

Сакам да споменам нешто друго што заборавив да кажам, ако ми дозволите Блерина. Во моето снимање со стапични камери има 5 волци. За наше изненадување, една од нив е бела. Дури и денес не можеме да разбереме зошто белиот волк е во нивна средина. Комуницирав со луѓе кои имаат знаење во врска со ова и беше посебно. На мојот канал на youtube можете да го најдете тоа видео. Toе бидете изненадени од глетката. За жал, тоа се прави преку ноќ. Но, можете да го видите ова многу специјално видео во тоа како волците бараат за прв пат обезбедено од Албанец.

Верверица во Каменица, Косово - Фото: Аријан Мавриќи

Кои совети ги имате за младите луѓе кои можеби се стремат да станат фотографи од див живот?

Прво, треба да ја сакате фауната и да ја разберете важноста на биодиверзитетот. Инаку, не одете само со цел да направите фотографија, нашата е со идеја да станеме фотограф на диви животни затоа што е фенси.

 Вие мора да ја сакате фауната, во спротивно може да предизвикате многу штети. На пример, може да ставите фотоапарат близу до гнездо и да ја натерате мајката да замине засекогаш од таму и да не се врати повеќе. Или можете да одите на терен каде што можете да вознемирувате птици, различни животни и да направите повеќе штети отколку да создадете вредност. 

 Треба да бидете свесни дека ако сакате да направите фотографија на National Geographic, треба да поминете многу часови во природа, во зима, на сред студ, под дожд, во снег. Не е дека животното ќе дојде во вашата градина да каже „еве ме, фати ме“. Не, секогаш треба да одиш по нив, да ги бараш. Не е лесно, но никогаш не се откажувај.

 Комуницирајте со други фотографи кои имаат повеќе искуство, добијте информации, совети. Willе помогнат многу. За жал, немавме такви можности. Такви фотографи порано немаше. Но, сега, ако влезете во нашата група Диви животи Албански фотографи, можете да сфатите дека има многу фотографи кои споделуваат совети. Во програмата на нашата организација, бидејќи ние сме вообичаена регистрирана организација сега Албанија - Косово, со седиште во градот Каменица, имавме 20 видео серии. 

Поканети се 20 различни фотографи, од различни стилови, кои ги споделија своите верзии и помагаат како да се направи слика. Is е одлична можност да научите за фотографијата. Ние секогаш сме на располагање на 200% за да дадеме информации во секое време кога ќе прашате за некое суштество, без никакво двоумење. Не сакаме да го чуваме ова само за нас, туку сакаме да споделиме со сите што сакаат да се занимаваат со фотографија.

Езеро Радониќи, Gjаковица, Косово - Фото: Аријан Мавриќи

Што најмногу сакате за вашата работа како фотограф на диви животни?

Најмногу сакам кога после чекање неколку часа ги добивам резултатите. Тоа е такво задоволство затоа што многу пати се случува да бидете очајни без резултати. За жал, имав таков очај и денес, но тоа никогаш не н stops спречува. Бевме на терен каде сакавме да застреламе птица по име Упупа Епопс - Пупеза.

 Тоа е невеста која има многу карактеристики, почнувајќи од нејзиниот прекрасен изглед. Тоа е најубавата преселничка птица во Европа. Особено посебно размислување за оваа птица е тоа што таа се споменува и во светата книга на Куранот, што нè прави уште поiousубопитни да знаеме повеќе за оваа птица. 

Бевме таму за да надгледуваме на некои места каде што се сомневаме дека има овие птици и да снимиме снимки, но немавме среќа да ги најдеме, иако сè уште се сомневаме. Имаме снимка реализирана пред две години на Косово, исто така, ова е ексклузивитет на сите албански територии, но позицијата на гнездото беше најдобра можна. Значи, не застануваме со ова. Ние сакаме да го донесеме со повисок квалитет. Така, луѓето можат да ги гледаат вистинските спектакуларни погледи на неколку Upupa Epops додека ги хранат своите птици.

Упупа Епопс - Фото: Аријан Мавриќи

Значи, iosубопитноста и страста градат трпеливост исто така ?!

Секогаш. Не можете да направите ништо без трпеливост во овој вид фотографија.

Кое е најомиленото место во светот што би сакале да го посетите или што сте го посетиле за да снимите животински свет?

Посетив град во Европа каде видов дека има можности за фотографирање со див живот и дека би сакал повторно да го посетам, поради некои многу убави суштества што ги имаат, особено на предаторите е Лондон. Тоа е западно место што многу го сакав. Би сакал да ја посетам повторно. Како голем европски град е многу поразличен од нашиот.  

На пример, можете да ја најдете лисицата насекаде во градот. Среде луѓе можете да снимате одлични фотографии од него. Но, исто така, некои предатори се доста добри. Би сакал да се вратам повторно. Отидов со цел на изложба на фотографија што ја претставивме како диви живот албански фотографи. Отидов таму со сопругата. Поминавме одлично време.

Секако дека мојот сон е да го посетам некогаш најомиленото место во светот на дивите животни, не можете да го видите насекаде, на нашата албанска територија. Сакам да направам сафари и да ги гледам дивите животни како лавови, жирафи или слонови и многу други суштества што не сум ги видел. Се надевам дека ќе бидеме еден ден таму. Се обидовме да го најдеме најдобриот можен начин за група фотографи од Косово и Албанија да одат таму. Но, за жал, Блерина е многу скапа. Не е нешто што можете лесно да го достигнете.  

Во моментов, таксата не е прифатлива за нас. Lookе ги разгледаме можностите дали некоја организација ќе го финансира нашето патување. Можеби нашите институции. Не знам. Би било задоволство што и албанските фотографи можат да донесат фотографии од тие диви места. Постои можност да снимате фотографии што можете да ги реализирате еднаш во животот.

Кадрава пеликан - Фото: Аријан Мавриќи

Сосема сум сигурен дека тоа ќе се случи наскоро, бидејќи страста и неуморната работа можат да ги отворат сите порти. Можеби е малку доцна, бидејќи сите имаме такви искуства во нашите активности, но како и да е, верувам дека ќе има многу луѓе или организации кои ќе бидат подготвени штом ситуацијата повторно се нормализира, да се создаде можност дека исто така Албанските фотографи ја оставаат својата трага во фотографијата со светскиот животински свет. Што е со албанската територија? Кое е вашето омилено место за снимање фотографија?

Посетив многу места, но да бидам искрена, она што најмногу ме трогне во срцето е Дивјака Караваста во Албанија. Таму имам прекрасни пријатели, луѓе кои многу ги ценам со сето свое срце. Алкета и Алтин се пар кои живеат во Дивјака и секогаш ни помагаат. Огромна почит заслужува директорот на паркот Ардијан кој многу ни помага.

 Постојат многу други луѓе кои ни помагаат за апоени, да ги најдеме овие дестинации, да ги заробиме. Му велам благодарам со целиот дух и срце на чесниот професор Таулант Бино, на Ералд, на Миријан и на многу други кои едвај чекаат да бидеме таму. Така, можеме да одиме заедно и да ги посетиме тие места. 

Во меѓувреме, на Косово го сакам со сето свое срце местото каде што сум роден и израснат, градот Каменица каде што живеам. Има многу добра фауна. Треба да биде подобро, но со свеста за населението работите одат подобро. Се надевам дека еден ден, секако дека не можеме да ја направиме Каменица како Дивјаке, тоа е дар Божји за Мајка Албанија како што велиме на Косово. Исто така, лагуната Нарта е чудо, долината Паток, Скадарското езеро и така натаму. Воопшто не сме лоши Блерина, но ни треба помош, соработка меѓу нас Албанците воопшто.

Галебите во Дивјаке, Албанија - Фото: Аријан Мавриќи

Вие ги познавате териториите на Албанија, Косово, Албанците од поинаков агол, дека многу луѓе немаат среќа или curубопитност да ги откријат на овој начин. Што би му препорачале на меѓународен патник што сака да ги посети нашите земји?

Прво, ќе ги замолам нашите земји да бидат повнимателни во однос на пристапот кон туристите. Тие треба да обезбедат подобри услови, па кога ќе дојдат овде ќе знаат каде да одат. Секој странски турист прво треба да кажам дека имате пред вас нација која има најголемо срце на Земјата и многу kindубезна.

 Луѓе кои никогаш нема да ве искористат или со срамота злоупотреба. Никогаш нема да се случи. Имам искуство со туристи од Русија. Бев на плажата Дерми. Една од плажите што ја сакам најмногу на овој свет, признавам. За волја на вистината, пред да заминат во Албанија, тие добија пораки да бидат свесни затоа што одат на место каде нема да бидат пречекани и ќе злоупотребуваат со цените преку различни измами. Но, туристот ми рече „Најдов место подобро од мојот дом и моето семејство“ и во реалноста беше зачуден и од гостопримството што го понудив.

 Тој ја посети Албанија со сопругата и неговите два сина и ми рече дека некогаш ќе одам на некое друго место. Како што можеби знаете цените се многу добри. Исто како и во Косово, како и во Албанија. Нема разлика. Со ова однесување привлекуваме туристи од странство. Тие можат да дојдат овде и да пронајдат нација која највисока доблест му е гостопримство и почит кон гостите, во овој случај кон туристите. 

Постојат добри можности да ги посетите нашите природни богатства, што би вредело трилиони како примерот со лагуната Караваста, нашите езера, нашите шуми, нашите планини. Имаме специјални куќи за гости подготвени за пречек на туристите. Имаме многу реки што ги споменавте претходно за да истражите преку кајак или нешто друго или само за разгледување, да гледаме чудо создадено од Бога. Имаме големи можности за наб birdудување на птици во овие езера, мочуришта, лагуни. Имаме најфантастична храна во светот. Ние го имаме сето тоа. Така, тие можат да се чувствуваат безбедно и да дојдат затоа што се во нивниот дом и ќе најдат гостопримливост и срдечни луѓе.

Фотографија од Аријан Мавриќи

Вистина е Аријан. Сакам да донесам древна албанска фраза „Куќата на Албанците е на Бога и на гостинот“.

Би сакал да ви се заблагодарам што ми дадовте можност да слушам едно од најубавите интервјуа. Испраќам срдечни поздрави и едвај чекаме да го погледнеме документарецот, но дури и фотографии што секојдневно ги споделувате на Фејсбук. Се надевам дека ќе се сретнам наскоро повторно на следното истражување на природата, не виртуелно.

 

Ви благодарам. Секогаш е големо задоволство.

Аријан Мавриќи со своето семејство

Ние користиме колачиња за да ви овозможиме најдобро искуство. Политика за колачиња