...
  • info@activealbania.com
  • +355675000097
  • ОБВРСКА ЗА ПРАВА НА КОВИД-19. Прочитајте повеќе за нашата подобрена флексибилност
  • тука
Назад

Прегратка балканска авантура - обука за рафтинг на Западен Балкан

Пандемијата речиси го блокираше протокот на туристи, но подготовката за следните години треба да започне сега. Новиот тренд во туризмот ширум светот е зелен туризам и Балканот е благословен од неверојатни природни добра и има голем потенцијал да стане европска дестинација за авантури.

Во ноември Активна Албанија спроведе обука за рафтинг на дивата река Вјоса, Пермет. Оваа специјализирана обука имаше за цел да им обезбеди на учесниците општо образование и обука во согласност со меѓународните стандарди на Светската федерација за рафтинг и најдобрите рафтинг практики ширум светот.

На обуката присуствуваа 27 млади туристички професионалци ангажирани блиски до тур-оператори и туристички бизниси и се реализираше со партнерите на Активна Албанија, МонтАлб од Косово, БЛТ Доо од Црна Гора и Вебглидерс ДООЕЛ од Северна Македонија

За прв пат на обука за рафтинг во Албанија, имаше регионално учество, вклучително и млади девојки со цел да станат водичи за речен рафтинг.

За време на обуката Активна Албанија ги следеше сите албански протоколи за безбедност COVID-19 и оние на Светската рафтинг федерација за рафтинг активност.

Прегратка-Балкан-Авантура --- Рафтинг-Обука-на-Западен-Балкан1
Прегратка-Балкан-Авантура --- Рафтинг-Обука-на-Западен-Балкан2
Прегратка-Балкан-Авантура --- Рафтинг-Обука-на-Западен-Балкан3
Рафтинг обука во вјоса река Албанија
Светска рафтинг федерација Рафтинг обука во Албанија

Бојан Ранташа, еден од специјализантите од Северна Македонија рече дека: „Обучувачите од Италија се извонредни и добри, тие се како карпа внатре во реката. Другата причина зошто дојдов тука беше да запознаам луѓе кои работат во авантуристички туризам тука и да видам можна соработка. Балканот е место каде сегашната иднина и минатото се споени заедно “.

Арсе Криезиу, еден од специјализантите од Косово откри: „Тоа е големо искуство да се пробаат нови работи, особено оние што вклучуваат адреналин и позитивност, добра енергија, добри луѓе. Мислам дека е многу важно да се имплементираат WRF стандардите бидејќи нуди пошироко објаснување и во делот на животната средина, безбедносниот дел и можеме да ги примениме тие стандарди каде и да одиме “.

Лусио Луони, еден од меѓународните инструктори по рафтинг, изјави дека: „Реката Вјоса е прекрасна река, прекрасно место, со неверојатна глетка и неверојатна водар Оваа недела, учесниците започнаа да ги учат основите на рафтинг спроведувањето и основите на спасувањето “.

Амадесус Шиферле, другиот меѓународен инструктор истакна дека: „Овој тренд оди кон активности на отворено. Водата е добар елемент за играње. Многу е важно да се подобри безбедноста во целиот свет во рафтинг. Секој пат кога ќе влезам во реката, учам нови работи и многу е важно да ги задржам нивните очи отворени, ушите отворени и да бидат слободоумни во рафтинг “.

Албанскиот министер за земјоделство и рурален развој Бледи Чучи, кој учествуваше во еден од деновите на обуката, изјави: „Многу сум среќен што конечно успеавме да создадеме многу добри модели за развој на туризмот во Албанија. Отсекогаш сум бил на мислење дека туризмот во Албанија не може да биде само масовен туризам, покрај море, уживање во сонце и пливање, но Албанија ги има сите услови, дури и фантастични услови да има природен туризам што може да се преведе во апсолутно економски развој на целата земја “.

Блерина Аго, основач на „Активна Албанија“ сподели дека ќе следат повозбудливи обуки за трекинг март - април 2021 година. „Ембурс Балканс Авантура“ е отворена за мали и средни претпријатија (МСП) регистрирани во Северна Македонија, Албанија, Косово и Црна Гора кои прават бизнис во Еко, Авантуристички и рурален туризам. За повеќе информации, како можете да бидете дел од тоа, посетете ја www.activealbania.com.

Ние користиме колачиња за да ви овозможиме најдобро искуство. Политика за колачиња

#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=1791#!trpen#Серафинит акцелератор#!trpst#/trp-gettext#!trpen##!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=1790#!trpen#BannerText_#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=1791#!trpen#Серафинит акцелератор#!trpst#/trp-gettext#!trpen##!trpst#/trp-gettext#!trpen#
#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=1792#!trpen#Вклучува голема брзина на локацијата за да биде привлечна за луѓето и пребарувачите.#!trpst#/trp-gettext#!trpen#