• info@activealbania.com
  • +355675000097
  • ОБВРСКА ЗА ПРАВА НА КОВИД-19. Прочитајте повеќе за нашата подобрена флексибилност
  • тука
Назад

Моето прво пешачење во Северна Македонија

* Овој напис е овозможен со поддршка на Проект на УСАИД, економски развој, владеење и раст на претпријатијата.

Автор: Суела Тахирај - патник по авантури

Помина некое време без трекинг и го најдов Охрид интригирачки да започнам повторно. Зошто? Startе започнам да споделувам со вас кратко подолу неколку едноставни, но зачудувачки искуства што ги живеев таму.

1. Град Охрид

Бев втор пат во градот Охрид и секогаш кога наоѓам нешто ново за откривање. Црква Свети Јован во Канео го привлече моето внимание и ми даде многу радост само чувствувајќи го неговото присуство, станувајќи едно со залезот на сонцето што се огледува на езерската површина. Уживав попладнето на шеталиштето и вечерниот коктел со поглед кон воодушевувачкиот поглед на Охридското езеро со многу шармантни лебеди на неговиот брег. 

Археолошки Антички театар е исто така задолжителен, како што нуди, меѓу другото, само со чекори на сцената, можете да ја забележите нејзината длабочина и да слушнете како звучи вашиот глас од таму. Охридските населби дефинитивно ќе го привлечат вашето внимание со многу старомодни автомобили и ќе ве фасцинираат со светли шарени цвеќиња кои ги ослободуваат нивните мириси во секоја кујна или вазни. 

Село Пештан. северна Македонија
Охридско Езеро

2. Национален парк Галичица

Тука започнав да го истражувам прекрасниот природен кафеав тепих создаден од лисја во Национален парк Галичица, во мојот случај почнувајќи од Велестово село. 

На скоро 10 км скокање, доминираше многу диви јагоди, мирис на црвено оригано и зелени високи дрвја над мене како купола што ја обезбедува толку посакуваната нијанса. Ручек за пикник на зелено поле се чувствуваше толку добро. 

Преспанско езеро од националниот парк Галичица
Национален парк Галичица

3. Пешачење до Магаро 

Планинска колиба Магаро беше моето засолниште по предизвикувачкиот пат околу 20 км. 

На еден дел од патеката, некои археолози беа позитивни во врска со работата на ново откритие преку Егнација, т.н Патот на свилата

Планински чај цветаше, а обилната природа овозможи да го имате како топол чај попладне.

Зачудувачки поглед на двете езера Преспа и Охрид придружени во текот на скоро целиот пат до врвот. На пат сретнав еден овчар кој споделуваше толку многу интересни локални приказни. 

Врв на патеката беше исто така германска рововска борба од Втората светска војна. Врвот 2255 м беше едноставно прекрасен и ветерот дуваше бесно. Ја искористив шансата да ја ослободам таа рика во мене.

охридско езеро од галичица
Поглед од Врвот Магаро

4. Охридско езеро 

Едноставно не можев да заминам без да ја почувствувам студената чиста вода на моето тело, пливање и да бидам скокотлив од малите риби насекаде околу мене.  

Како и да е, обидувајќи се Изработка на пакувања во Охридското езеро беше единствено искуство бидејќи ве одржува во форма и се чувствувате едно со длабоката сина вода. 

Алатка во охридско езеро
Изработка на амбалажи во Охридското езеро

5. Планинско пешачење во Јабланица

Последно, но не и најмалку важно е Јабланица планина карактеризирана со свежите извори на Вевчани. Не само на врвот на планината, туку цело време на патеката можев да уживам во спектакуларниот поглед на езерото одозгора, станувајќи едно со синото небо. 

Тој е толку богат со биодиверзитет, особено флора каде што веднаш доаѓа пред вас орхидеи, лалиња и сл. Беше сончево и снежно дури и во јуни и тоа не запре многу трчачи по патека од различни националности. Се придружив и го испробав и тоа. 

Свеж воздух збогатувајќи ги белите дробови на самит 2257 година м само се чувствував толку изобилно здраво. 

глацијални езера јабланица
Национален парк Јабланица

Заклучок

По сето ова, резултатот е дека јас дефинитивно се чувствував детоксициран и ревитализиран. Сите се чувствуваа безбедно и го подобрија мојот стил на пешачење во нов терен, вежбајќи внимателност и извлекувајќи се од мојата дневна зона на удобност. 

Само одете откријте се и заблагодарете ми се подоцна

 

Ние користиме колачиња за да ви овозможиме најдобро искуство. Политика за колачиња