• info@activealbania.com
  • +355675000097
  • ОБВРСКА ЗА ПРАВА НА КОВИД-19. Прочитајте повеќе за нашата подобрена флексибилност
  • тука
Назад

7 скокови во умот во Северна Македонија

* Овој напис е овозможен со поддршка на Проект на УСАИД, економски развој, владеење и раст на претпријатијата.

Северна Македонија е позната по тоа што е богата со природа, планини и врвови, па пешачењето би било одличен избор за некое авантуристичко туристичко искуство.

Овде, ќе ви предложиме неколку чудесни планинарења во оваа земја, за кои можете да најдете повеќе информации на https://wheninx.com/.

1. Пешачење во Шара

Ова пешачење започнува од с Бозовце, последниот во низата на планински села во Шара, е на оддалеченост од 22 километри од центарот на Тетово. Еден од највпечатливите и најдивите пејсажи се наоѓа на неколку километри пеш од селото. По пешачење од околу 8 километри, ќе пристигнете во Шар Планина, Долна Лешница на надморска височина од 1.490 метри.

Трите врвови Плат, Среден Камен и Кривошински Врв ќе ви го одземе здивот. Како навистина да пукна Шар Планина. Ова е најдоброто место да направите неколку фотографии и да уживате во пејзажот. Во местото викано Долна Лешница има урнатини од планинарски дом кој чека подобри времиња да биде реновиран и повторно пуштен во функција. Од друга страна, шумата која беше зафатена од големата лавина од пред неколку години се уште се обновува. Тоа е една од многуте сцени кои сведочат за огромната сила на природата.

Дефинитивно воодушевувачки!

Шара

2. Маврово пешачко искуство

Почнувајќи од Националниот парк Маврово планинарењето е да највисокиот македонски врв – Кораб, истражување на природната дивина на Националниот парк и преноќување покрај Мавровското езеро. Во утринските часови посета на познатото живописно село Галичник и продолжување со пешачење низ падините на планината Бистра до врвот Меденица (2.250 м.н.в.).

Кораб секогаш е задолжително!

Маврово Пешачење

3. Традиционално пешачење по Солунска Глава

Турата започнува од Манастирот Св. Горги (1100 н.в.), излегува на кружницата Куртовица-Плавник-Горна Бабина Дупка-Солунска Глава (2540).

Солунска Глава (2540м) е еден од највисоките врвови во Македонија. Тоа е највисокиот врв од неколку масиви во централниот дел на земјата, јужно од главниот град Скопје. Овие три масиви се Даутица (2178м), Ј од Солунска Глава, Караѓица (2472м), на СЗ и Јакупица (2112м), на ЈИ. Помеѓу Јакупица и Даутица се наоѓа долината на реката Бабуна. Некој може да го каже тоа Солунска Глава е највисокиот врв од сите три грбови бидејќи меѓу нив нема карактеристична граница и се допираат до Солунска Глава. Меѓу себе овие 3 масиви имаат многу врвови над 2000м.

Убавината на глетката и природата - целосно вреди!

Солунска Глава

4. Снежна тура до врвот Љуботен

Еден од најпопуларните еднодневни Снежни тури низ Македонија што е „задолжително“. Во зависност од состојбата на снегот, покривањето на снег обично започнува еден километар погоре Старо Село, потоа поминувајќи покрај планинарска куќарка Љуботен и искачување на врвот по североисточниот гребен.

Типично место на оваа патека е планинарската куќа „Љуботен“. Овој објект е најстариот планински објект, кој е изграден во 1931 година како прва планинарска куќарка во Македонија. Според својата положба, архитектура и амбиент, овој објект е а историски споменик на планинарството во Македонија.

Љуботен

5. Зимско пешачење на Бреза

Ова поход би започнало од село Дреново (Велес). Патеката е кружна. Се оди 5 км (1,5 часа) низ шумата до Виљак, потоа патеката влегува во шума и поминува низ шума околу 2 км, па стигнува до врвот Бреза. Овде можете да го посетите напуштениот планинарски дом на околу 30 минути пешачење од врвот.

По искачувањето до врвот, движењето продолжува по атрактивен срт со постојан и прекрасен поглед на Мокра и Солунска Глава. Турата завршува во село Дреново.

Бреза

6. Зимско планинарење на врвот Даутица

Пешачењето започнува од можеби едно од најубавите села во Македонија, Папрадиште, оттаму преку Куртовица 1680 н.в. до Врвот Даутица.

Врвот има прекрасен стратешки поглед. Од десната страна е врвот Солунска Глава, од спротивната страна е Порече со Крушево и Македонски Брод, Пелагонија со оџаците на РЕК Битола, дел од Маркови Кули во Прилеп, зад езерото Козјак во Скопско.

И да се направи ова на снег е неверојатно искуство!

Зимско планинарење на врвот Даутица

7. Пешачење и турнеја со вино

Последно, но не и најмалку важно - на планинарење и турнеја со вино!

Поаѓајте пеш од Велес и поминете низ манастир Свети Ѓорѓи во селото С'лп (12 км од Велес), во подножјето на планината Велесница, а потоа и преку висечкиот мост на Вардар, кој продолжува до село Сопот, 13 км. 

Од винаријата препорачуваме пешачење по долот на реката Вардар до Башино Село (2 км од Велес) и завршување во селската задруга како алтернативна (или дополнителна) мерка покрај задолжителниот престој во најживописните винарии во Македонија. , лоциран во срцето на велешкиот вински регион.

Пешачење и вино

 

Ние користиме колачиња за да ви овозможиме најдобро искуство. Политика за колачиња