• info@activealbania.com
  • +355675000097
  • ОБВРСКА ЗА ПРАВА НА КОВИД-19. Прочитајте повеќе за нашата подобрена флексибилност
  • тука

Климатска криза

Последната деценија беше најжешката досега. Видовме ефекти од разорни урагани, интензивни шумски пожари, голема топлина и невидено топење на ледените капаци.

Нема сомнеж дека се соочуваме со климатска вонредна состојба и дека сите ние треба брзо да дејствуваме за да избегнеме поразителни последици.

Влијание на патувањата

Ние во Active Albania веруваме дека туризмот може да има огромно позитивно влијание. Добро направено, помага во развојот и одржувањето на локалните заедници, овозможува одржување и сјај на традициите и културите, може да помогне во зачувувањето на дивиот свет и ги отвора очите и умовите на оние кои патуваат.

Сепак, парадоксално, тоа придонесува и за климатската криза. Особено, емисиите на CO2 од летовите и прекумерниот туризам имаат многу негативен ефект врз нашиот свет.

Туризмот изјавува

Како индустрија, треба да се здружиме и веднаш да дејствуваме за да го направиме нашиот сектор поодржлив.

Како такви, ние сме горди што сме основач потписник на Туризмот прогласи климатска вонредна состојба. Како што велат од Туризмот;

„Прифаќаме дека имаме одговорност да ја кажеме вистината, да дејствуваме сега и да работиме заедно за да помогнеме во пресврт“.

Како дел од нашата декларација за вонредна клима, се обврзавме на следните пет активности:

1. Развијте „план за итни случаи за климата“

Ова ќе го развиеме и усвоиме во рок од 12 месеци.

2. Јавно споделете ја нашата посветеност и напредок

Јавно ќе ја објавиме нашата посветеност, нашиот „Климатски план за вонредни состојби“ и ќе ажурираме за напредокот секоја година.

3. Намалете ги емисиите на јаглерод

Ја прифаќаме струјата IPCC совети наведувајќи ја потребата да се намалат глобалните емисии на јаглерод на 55% под нивото од 2017 година до 2030 година за да се одржи планетата на ниво од 1,5 степени на затоплување. Ќе се погрижиме нашиот „Климатски план за итни случаи“ да претставува активности дизајнирани да го постигнат тоа како минимум, преку обезбедување транспарентни, мерливи и зголемени намалувања на вкупните емисии на јаглерод по патување што произлегуваат од нашите операции и патните услуги што ги продаваме.*

4. Работете заедно

Ќе ги охрабриме добавувачите и партнерите да ја дадат истата изјава; ќе ги споделиме најдобрите практики меѓу врсниците; и активно ќе учествуваме во заедницата Tourism Declares.

5. Застапувајте се за промени

Ја препознаваме потребата за промена на системот низ индустријата и повикуваме на итна регулаторна акција за да се забрза транзицијата кон воздушниот сообраќај со нула јаглерод.

Ние користиме колачиња за да ви овозможиме најдобро искуство. Политика за колачиња