• info@activealbania.com
  • +355675000097
  • COVID-19 REFUND COMMITMENT. Read more about our enhanced flexibility
  • ketu
Mbrapa

7 rritje të mendjes në Maqedoninë e Veriut

* Ky artikull u bë i mundur nga mbështetja e Projekti i USAID, Zhvillimit Ekonomik, Qeverisjes dhe Rritjes së Ndërmarrjeve.

Maqedonia e Veriut është e famshme për të qenë e pasur me natyrë, male dhe maja, kështu që ecja do të ishte një zgjedhje e shkëlqyer për një përvojë aventureske turistike.

Këtu, ne do t'ju sugjerojmë disa ecje të mrekullueshme në këtë vend, për të cilat mund të gjeni më shumë informacion në https://wheninx.com/.

1. Hiking në Shara

Kjo ecje fillon nga fshati Bozovce, i fundit në radhën e fshatrat malore në Sharë, është në një distancë prej 22 kilometrash nga qendra e Tetovës. Një nga peizazhet më mbresëlënëse dhe më të egra ndodhet pak kilometra në këmbë nga fshati. Pas shëtitjes për rreth 8 km, do të mbërrini në Shar Planinë, Dolna Leshnica në një lartësi prej 1490 metrash.

Tre majat Plat, Sreden Kamen dhe Krivoshinski Vrv do t'ju marrë frymën. Është sikur Shar Planina të ketë plasaritur vërtet. Ky është vendi më i mirë për të bërë disa fotografi dhe për të shijuar peizazhin. Në vendin e quajtur Dolna Leshnica ndodhen rrënojat e një shtëpize malore që pret kohë më të mira për t'u rinovuar dhe vënë sërish në funksion. Nga ana tjetër, pylli që u përfshi nga orteku i madh i disa viteve më parë është ende në rigjenerim. Kjo është një nga skenat e shumta që dëshmojnë forcën e jashtëzakonshme të natyrës.

Definitivisht mendjemprehtë!

Shara

2. Përvoja e ecjes në Mavrovë

Duke u nisur nga Parku Kombëtar i Mavrovës ecja është për të maja më e lartë maqedonase – Korabi, duke eksploruar shkretëtirën natyrore të Parkut Kombëtar dhe duke kaluar natën pranë liqenit të Mavrovës. Në mëngjes, duke vizituar fshatin e famshëm piktoresk të Galicnikut dhe duke vazhduar me shëtitje nëpër shpatet e mali Bistra deri në majën e Medenicës (2.250 m.sl).

Korab është gjithmonë një domosdoshmëri!

Hiking në Mavrovë

3. Hiking tradicionale në Solunska Glava

Turneu fillon në Manastirin e Shën Gorgjit (1100 m.s.), daljet në rrethinën rreth Kurtovitsa-Plavnik-Gorna Babina Dupka-Solunska Glava (2540).

Solunska Glava (2540m) është një nga majat më të larta në Maqedoni. Është maja më e lartë e disa masivëve në pjesën qendrore të vendit, në jug të kryeqytetit Shkup. Këta tre masivë janë Dautica (2178 m), jug të Solunska Gllavës, Karaxhica (2472 m), në VP dhe Jakupica (2112m), në jug. Midis Jakupicës dhe Dauticës ndodhet lugina e lumit Babuna. Dikush mund të thotë se Solunska Glava është maja më e lartë e të tre kreshtave sepse nuk ka kufi të dallueshëm midis tyre dhe ato prekin Solunska Glava. Ndërmjet tyre këta 3 masivë kanë shumë maja mbi 2000m.

Bukuria e pamjes dhe e natyrës - ia vlen plotësisht!

Solunska Glava

4. Turne me këpucë me borë në majën e Lubotenit

Një nga më të njohurat njëditore turne me këpucë për borë në Maqedoni e cila është "një domosdoshmëri". Në varësi të gjendjes së borës, mbulimi i borës zakonisht fillon një kilometër më lart Staro Selo, më pas duke kaluar pranë kasolle malore Ljuboten dhe ngjitja e majës nga kreshta verilindore.

Një vend tipik në këtë shteg është kasolle malore “Ljuboten”. Ky objekt është objekti më i vjetër malor, i cili është ndërtuar në vitin 1931 si kasolle e parë malore në Maqedoni. Sipas pozicionit, arkitekturës dhe ambientit, kjo ndërtesë është një monument historik i alpinizmit në Maqedoni.

Luboten

5. Ecje dimërore në Brezë

Kjo rritje do të fillonte nga fshati Drenovë (Veles). Rruga është rrethore. Ai kalon 5 km (1.5 orë) përmes pyllit deri në Viljak, më pas shtegu futet në një pyll dhe kalon nëpër një pyll rreth 2 km, pastaj arrin në majën e Brezës. Këtu mund të vizitoni shtëpizën e braktisur malore rreth 30 minuta në këmbë nga maja.

Pas ngjitjes në majë, lëvizja vazhdon në një kreshtë tërheqëse me një pamje të qëndrueshme dhe të bukur të Mokrës dhe Solunska Gllavës. Turneu përfundon në fshatin Drenovë.

Breza

6. Hiking dimëror në majën e Dauticës

Ecja fillon nga ndoshta një nga fshatrat më të bukur në Maqedoni, Papadishte, andej nëpër Kurtovicë 1680 mnd deri Maja e Dauticës.

Maja ka një pamje të bukur strategjike. Në të djathtë është maja e Solunska Gllavës, në anën e kundërt është Poreçe me Krushevën dhe Makedonski Brod, Pellagonia me oxhaqet e REK Manastir, pjesë e Markovi Kulit në Prilep, pas liqenit Kozjak në rajonin e Shkupit.

Dhe ta bësh këtë në dëborë është një përvojë e mahnitshme!

Hiking dimëror në majën e Dauticës

7. Shëtitje dhe turne verë

E fundit por jo më pak e rëndësishme - shëtitje dhe turne verë!

Niseni në këmbë nga Velesi dhe kaloni nëpër manastiri i Shën Gjergjit në fshatin S'lp (12 km nga Velesi), në rrëzë të mali i Velesnicës, e më pas përmes urës së varur mbi Vardar, e cila vazhdon deri në fshati Sopot, 13 km larg. 

Nga kantina e verës ju rekomandojmë të ecni përgjatë përroskës së lumit Vardar deri në Bashino Selo (2 km nga Velesi) dhe të përfundoni në kooperativën e fshatit si një masë alternative (ose shtesë) përveç qëndrimit të detyrueshëm në kantinat më piktoreske në Maqedoni. , e vendosur në zemër të rajonit të verës Veles.

Rritje dhe verë

 

Ne përdorim cookies për t'ju dhënë përvojën më të mirë. Politika e cookies