• info@activealbania.com
  • +355675000097
  • ОБВРСКА ЗА ПРАВА НА КОВИД-19. Прочитајте повеќе за нашата подобрена флексибилност
  • тука

Ве молиме, одвојте време да ги прочитате и разберете условите за резервација наведени подолу, пред да резервирате патување со нас. Силно препорачуваме да ги прочитате Суштинските информации за патување во врска со вашето патување пред резервацијата, за да се осигурате дека ги разбирате маршрутата, стилот и физичките барања на патувањето што го преземате. 

1. Нашиот договор

Сите резервации се направени со Active Albania shpk (нас / ние), тргувајќи како Active Albania. Со резервација на патување со нас, се смета дека сте се согласиле со овие услови за резервација (што го сочинува целиот договор помеѓу вас и нас) и вашата резервација ќе биде прифатена од нас врз основа на тоа. Услугите што треба да се обезбедат се оние наведени во вашата фактура за потврда за резервација.

2. Валидност

Датумите и маршрутите важат до 31 декември 2021 година. Надвор од 31 декември 2021 година, датумите и маршрутите се само индикативни.

3. Барање за депозит

Од вас се бара да платите неповратен депозит од 100% по лице по пат за да се потврди вашата резервација. После тоа, целата сума се плаќа за време на пристигнувањето во Албанија и кога ќе се сретнете со Водичот за АА.

4. Прифаќање на резервација и крајни плаќања

Доколку ја прифатиме вашата резервација, ќе издадеме фактура за потврда. Ве молиме, повикајте се на фактурата за потврда за резервација за детали во врска со крајните плаќања. Плаќањето на салдото на цената на патувањето се должи кога ќе го сретнете вашиот водич при поаѓањето на патувањето.

5. Цени и доплата

Нашите цени на патувањето се предмет на променлива и сезонска цена, и двете се стандардна практика во туристичката индустрија. Ова значи дека цените на нашите патувања може да варираат во секое време во согласност со побарувачката, условите на пазарот и достапноста. Веројатно, на различни патници на исто патување им наплатувале различни цени. Вашата најдобра опција ако ви се допаѓа цената што ја гледате е да резервирате во тоа време. Откако ќе добиете понуда, цената ќе биде заклучена под услов да го платите потребниот депозит пред истекот на понудата. Сите намалени цени или попусти што може да станат достапни откако ќе го платите депозитот, нема да важат. Доколку сакате да ја откажете резервацијата за да искористите поевтина цена, важат целосните услови за откажување. Најмногу ажурирани цени се достапни на нашата веб-страница. Забележете дека може да се примени доплата за сите набавки направени со кредитна картичка.

6. Вашите детали

За да ги потврдиме вашите аранжмани за патување, мора да ги наведете сите барани детали со билансот на цената на патувањето. Потребните детали варираат според патувањето; тие вклучуваат, но не се ограничени на целосно име според пасошот, датумот на раѓање, националноста, бројот на пасошот, издавањето на пасошот и датумот на истекување и сите претходно постоечки медицински состојби што ги имате, што може да влијае на вашата способност да ги завршите вашите аранжмани за патување. На некои понапорни патувања, исто така, бараме да пополните и проследите формулар за самооценување. Недоставувањето на бараните детали може да резултира со дополнителни трошоци или неповратно откажување на вашето патување.

7. Откажување од патникот

Ако откажете некои или сите делови од вашата резервација, ќе се платат такси. Откажувањето ќе биде ефективно само кога ќе добиеме писмена потврда за откажувањето. Ако откажете патување:

• 56 дена или повеќе пред поаѓање, ќе го задржиме депозитот;
• помеѓу 31 и 55 дена пред поаѓањето, ќе го задржиме депозитот или 50% од вкупната цена на резервација; кое и да е поголемо, и
• 30 дена или помалку пред поаѓање, ќе задржиме 100% платен од вас во врска со резервацијата.

Вашиот консултант за резервации ќе ве советува дали се применуваат разлики и деталите може да се најдат во Основните информации за патувањето во врска со вашето патување. Силно ве советуваме да направите осигурување за откажување за време на резервацијата, што ќе ги покрие таксите за откажување. Ако го напуштите патувањето од која било причина откако ќе започне, ние не сме обврзани да извршиме наплата на неискористените услуги. Ако не успеете да се вклучите во турнеја, да се придружите по заминувањето или да ја оставите пред да заврши, нема да се изврши враќање на средствата. Горенаведените такси за откажување се во прилог на надоместоци што може да ги наплатат давателите на сместувачки капацитети, или на надоместоци од трети лица за патувања и превозници

8. Откажување од наша страна

Гарантирано е дека нашите патувања ќе заминат откако ќе имаат четири целосно платени патници, освен ако минималната големина на групата не наведува поинаку. Можеме да го откажеме патувањето во кое било време пред поаѓањето, ако заради тероризам, природни катастрофи, политичка нестабилност или други надворешни настани не е одржливо да го работиме планираниот маршрута. Ако го откажеме вашето патување, можете да пренесете платени износи на алтернативен датум на поаѓање или да добиете целосна наплата. Во околности кога откажувањето се должи на надворешни настани надвор од нашите разумни контроли за враќање, ќе бидат намалени за непоправливи трошоци. Ние не сме одговорни за какви било случајни трошоци што можеби сте ги направиле како резултат на вашата резервација, вклучително и не ограничувајќи се на визи, вакцинации, вишок патничко осигурување или летови што не се враќаат.

9. Амандмани за резервирање

Доколку сакате да префрлите од едно на друго патување или да ја пренесете вашата резервација на трето лице, мора да не известите барем 56 дена пред предложениот датум на поаѓање. Applyе се примени такса од 50 € по лице по промена (покрај сите трошоци што ги наплаќаат хотели, ресторани или транспортни компании). Ако не известите за помалку од 56 дена пред предложениот датум на поаѓање, ќе се примени политиката за поврат на средствата што се применува за откажувањата. Трансферите на трето лице се дозволени само доколку примателот ги исполнува сите услови во врска со патувањето, а пренесувањето на друго поаѓање може да се изврши само на поаѓање во тековниот рок на важење.
Нема дозволени измени и дополнувања на вашата резервација во рок од 5 дена по поаѓањето.

10. Вклучувања

Цената на земјиштето на вашето патување вклучува:

• Сите сместувачки места наведени во Информациите за патувањето
• Целиот превоз наведен во Информациите за патувањето
• Разгледување и оброци како што се наведени во информациите за патувањето
• Услугите на водач на група како што е опишано во Информациите за патувањето

11. Исклучувања

Цената на земјиштето на вашето патување не вклучува:

• Меѓународни летови освен ако не е одредено
• Трансфери на аеродром, даноци и вишок на багаж, освен ако не е одредено
• Оброци освен оние наведени во информациите за патување
• Визи и пасошки такси
• Патничко осигурување
• Факултативни активности и сите лични трошоци

12. Возраст и здравствени барања

Минимална возраст: За поголемиот дел од нашите патувања, минималната возраст е 5 години за време на патувањето. Сите патници на возраст под 18 години мора да бидат придружувани од законски старател, или наместо од законски старател, од придружба над 18 години, назначена од нивниот законски старател. Законскиот старател или нивниот назначен ќе бидат одговорни за патникот на возраст под 18 години за дневна нега. Ако законски старател избере да назначи придружба наместо нив, од нив ќе се бара да пополнат и потпишат релевантен документ, за да го делегираат своето овластување.

Забележете дека не можеме да гарантираме трокреветни или соседни соби за семејства; придружните возрасни може да се бара да споделуваат со другите во групата на основа на двојно споделување.

Варијации: Ве молиме, проверете со вашиот консултант за време на истрагата.

Максимална возраст: За поголемиот дел од нашите патувања немаме горно ограничување на возраста, иако ве потсетуваме дека нашите патувања можат да бидат физички тешки и патниците мора да осигурат дека се соодветно подготвени за да овозможат целосно учество. Ние сме во состојба да обезбедиме детали за задолжителните здравствени барања; сепак, ние не сме медицински експерти. Ваша одговорност е да бидете сигурни дека ќе добиете соодветен и детален медицински совет најмалку два месеци пред да отпатувате за најновите здравствени барања и препораки за вашата дестинација.

13. Мали групи и патувања во комбинација

На моменти можеме да имаме групи со мал број патници. Многу од нашите патувања се дизајнирани да одговараат на други поаѓања за да создадат подолго „комбинирано“ патување; ова значи дека некои од вашата група можеби веќе патувале заедно неколку дена кога ќе го започнете патувањето. Ако сакате да знаете колку луѓе се резервирани на вашето патување или на кое било комбинирано патување, тоа е дел од, ве молиме прашајте пред да ја направите вашата резервација.

14. Пасош и визи

Мора да носите важечки пасош и да ги имате добиено сите соодветни визи, дозволи и сертификати за посета на Албанија. Вашиот пасош мора да важи 6 месеци над времетраењето на патувањето. Ваша одговорност е да бидете сигурни дека имате правилни визи, дозволи и сертификати за вашето патување. Ние не сме одговорни ако ви е одбиен влез во земја затоа што ви недостасува точен пасош, виза или друга патна документација.

РЕIMEИМ НА ВИЗИ ЗА СТРАНСКИ ГРАITАН

Прописи за визи

Визниот режим за странски државјани во Република Албанија е предвиден со Законот бр. 108/13 „За странците“ и со Одлуката на Советот на министри бр. 569, од 03.10.2018 година, за некои додатоци и измени на Одлуката не 513/13 на Советот на министри „За дефинирање на критериумите на постапките и документацијата за влез, престој и третман на странци во Република Албанија“, изменет и дополнет.

1- Може да влезе во Албанија без виза:
а) Странски државјани кои имаат важечка, повеќекратен влезен шенген виза, која претходно била користена во една од земјите на Шенген, или странски државјани кои имаат важечко дозвола за престој во една од земјите на Шенген;
б) Странски државјани кои имаат валидна, повеќекратна влез во САД или Велика Британија, која претходно била користена во соодветната земја на издавање, или имаат важечко одобрение за престој во САД или Велика Британија.
3- Виза со тип „Ц“ му дава на носителот право да влезе и да остане во Република Албанија 90 дена во рок од 180 дена, почнувајќи од датумот на првото влегување. 2. Виза „Ц“ виза може да биде виза за единечна, двојна или повеќекратна влез. Периодот на важење не може да надминува 5 години
4- Виза за типот „Д“ се издава на странец кој има намера да престојува во Република Албанија повеќе од 90 дена во рок од 180 дена и доколку за овие вонземјани е потребна виза за да им се обезбеди дозвола за престој. Визата за видот „Д“ важи една година, со рок на важење на престојот од 90 дена, за единечни, два или повеќе влеза кои му даваат на носителот право на барање за дозвола за престој по влегувањето во Република Албанија
5- Како што е приложено, најдете ја табелата за регулирање на визите за странци:

Визен режим за странски државјани

6- All foreign citizens from countries that are not included in the table are required to have a visa before travelling to Albania. They can apply for a visa in the Albanian embassy that is geographically closest to their country of origin or residency

За потребните документи и апликацијата преку Интернет, проверете ја врската подолу:

http://punetejashtme.gov.al/en/aplikim-per-vize/

15. Патничко осигурување

Патничкото осигурување е задолжително за сите наши патници и треба да се земе во моментот на резервација. Вашето патничко осигурување мора да обезбеди покритие од лична несреќа, смрт, медицински трошоци и итна репатријација со препорачана минимална покриеност од 200 000 евра за секоја од категориите на покритие. Можеби ќе треба да ги надградите полисите и спортското ниво за да бидете сигурни дека сте покриени за сè што планирате да направите. Прочитајте ја внимателно вашата формулација за политика пред да ја купите. Исто така, силно препорачуваме да опфаќа откажување, ограничување, лична одговорност и губење на багажот и лични работи. Првиот ден од патувањето мора да го наведете бројот на полисата за патничко осигурување и бројот на контакт за итни случаи на друштвото за осигурување; нема да можете да се придружите на патувањето без овие детали.

16. Флексибилност

Вие цените и потврдувате дека природата на овој вид патувања бара значителна флексибилност и треба да дозволите алтернативи. Патникот што е предвиден за секое патување е репрезентативен за видовите активности што се разгледуваат, но се подразбира дека маршрутата, распоредите, маршрутите, удобностите и начинот на транспорт може да бидат предмет на промена без претходно известување заради локални околности или настани.

17. Промена на маршрута

Додека се трудиме да ги извршуваме сите патувања како што е опишано, го задржуваме правото да ја смениме рутата на патувањето. Ве молиме, повикајте се на нашата веб-страница пред поаѓање за најновите ажурирања на вашиот маршрута.

Пред поаѓање: Доколку направиме голема промена, ќе ве информираме што е можно побрзо ако има време пред поаѓање. Дефиницијата за голема промена се смета за промена што влијае барем на еден ден во пет од маршрутата. Кога е направена голема промена, можете да изберете помеѓу прифаќање на промената, добивање на враќање на парите платени само на копнениот дел од патувањето или прифаќање на понудена алтернативна турнеја.

По заминувањето: Го задржуваме правото да смениме маршрута по заминувањето заради локални околности или настани надвор од наша контрола. Во такви итни околности, дополнителните трошоци за сите потребни измени на патот ќе ги покриете вие. Ве молиме имајте предвид дека ние не сме одговорни за какви било случајни трошоци што можат да настанат како резултат на промената на маршрутата, како што се визи, вакцинации или летови што не се враќаат.

18. Орган на турнеја

Нашите групни патувања ги води водач на група. Одлуката на водачот на групата е конечна за сите прашања што можат да влијаат на безбедноста или благосостојбата на кој било патник или член на персоналот што учествува во патувањето. Доколку не ја почитувате одлуката донесена од водач на група, или се мешате во благосостојбата или подвижноста на групата, водачот на групата може да ве упати веднаш да го напуштите патувањето, без право на поврат. Можеби ќе избереме и да не ве носиме на какви било резервирани идни патувања. Во секое време мора да се придржувате кон законите, обичаите, регулативите за девизи и лекови за сите посетени земји, а исто така се согласувате да патувате во согласност со нашите одговорни упатства за патување.

19. Прифаќање на ризик

Признавате дека природата на патувањето е авантуристичка и учеството вклучува одреден степен на личен ризик. Beе посетувате места каде што политичките, културните и географските атрибути претставуваат опасности и физички предизвици поголеми од оние присутни во нашето секојдневие. Ние користиме информации од владини странски оддели и извештаи од наши сопствени контакти за да процениме дали треба да работи маршрутата. Сепак, ваша е и ваша лична одговорност да се запознаете со сите релевантни информации за патувањето и природата на вашата патека. Признавате дека вашата одлука за патување е донесена со оглед на разгледувањето на овие информации и прифаќате дека сте свесни за личните ризици што ги придружува при таквото патување.

20. Ограничување на одговорноста

а Ние ќе прифатиме одговорност за небрежност на нашиот персонал што предизвикува смрт или физичка повреда на лица или губење или оштетување на личен имот само во оној степен што е должен според важечкиот закон. Нашите обврски, и оние на нашите добавувачи кои обезбедуваат каква било услуга или установа вклучена во вашиот одмор, се да се грижат разумно и да се грижат за обезбедување на такви услуги и установи. Ова прифаќање на одговорност е предмет на клаузула в. подолу.

б Во други околности, ние сме одговорни пред вас за правилно извршување на овој договор. Ова прифаќање на одговорност е предмет на клаузула в. подолу.

в ние нема да бидеме одговорни за каква било штета или загуба ако неизвршувањето на договорот е:

- се припишува на вас.

- може да се припише на трето лице кое не е поврзано со обезбедувањето услуги договорени за и настанот е непредвидлив или неизбежен.

- поради непредвидени и невообичаени околности надвор од наша контрола, чии последици не можеа да се избегнат дури и ако треба да се спроведе сета грижа.

- поради политички спорови, затворање на границите, одбивање визи, индустриско дејствување, клима или други работи од слична природа и која било друга виша сила.

- поради настан што Компанијата, дури и со сета грижа, не можеше да го предвиди или спречи.

Во случај на оштетен имот, одговорноста е ограничена на максимален износ еднаков на износот платен од или во име на сопственикот на имотот. Во сите случаи, Компанијата специфично ја исклучува целата одговорност за индиректна или последователна загуба или трошок, вклучувајќи губење на профит и во сите случаи нашата одговорност ќе биде ограничена во согласност со и / или на идентичен начин со договорните услови на компаниите кои обезбедуваат превоз за вашите аранжмани за патување.

21. Факултативни активности

Активностите по избор кои не се вклучени во цената на патувањето, не се дел од патувањето или овој договор. Вие прифаќате дека секоја помош што ја дава вашиот водач на групата или локален претставник за уредување на незадолжителни активности, не прави одговорни за нив на кој било начин. Договорот за обезбедување на таа активност ќе биде помеѓу вас и давателот на активност.

22. Тврдења и жалби

Ако имате поплака за вашето патување, ве молиме, известете го водачот на групата или нашиот локален претставник во тоа време, за да можат да се обидат да го поправат проблемот. Ако задоволството не е постигнато преку овие средства, тогаш секоја друга жалба треба да ни биде доставена во писмена форма во рок од 30 дена по завршувањето на турнејата.

23. Издржливост

Во случај кој било термин или услов содржан во овие Услови за резервација да биде неизводлив или неважечки по пат на закон или да е спротивен на јавната политика или од која било друга причина, тој термин или услов ќе се смета дека е отсечен од овој договор или е изменет соодветно само до тој степен неопходен за да се овозможи преостанување на сите преостанати услови и продолжување како обврзувачки.

24. Фотографии и маркетинг

Вие се согласувате да користиме слики од вас направени за време на патувањето за рекламни и промотивни цели во кој било медиум што ќе го избереме. Ни доделувате вечна, без кралски права, во светот, неотповиклива лиценца да користиме вакви слики за публицитет и промотивни цели.

25. Политика за приватност

Било какви лични информации што ги собираме за вас може да се користат за која било цел поврзана со работењето на Патување или да ви испратиме маркетинг материјал во врска со нашите настани и специјални понуди. Информациите може да им бидат откриени на нашите агенти, даватели на услуги или други добавувачи за да ни овозможат да управуваме со Патот. Инаку, ќе ги третираме вашите детали во согласност со нашата политика за приватност.


Политика за приватност

„ActiveAlbania Tour Operator“ ве информира дека со цел да ви овозможи подобра услуга и брз одговор на вашите барања, on-line платформата на нашите веб-страници бара клиентите или корисниците да обезбедат некои лични информации во форма на онлајн апликација до продолжете со онлајн резервација.

„Туристички оператор ActiveAlbania“ ја има официјалната веб-страница www.activealbania.com. Преку оваа страница, компанијата им помага на заинтересираните клиенти за туристички пакети или било каков вид на услуга за патување.

Вашите податоци ги собира, обработува и чува Active Albania во целосна согласност со одредбите на законот бр. 9887, од 10.03.2008 година „За заштита на личните податоци“. Овие активности ќе бидат спроведени врз принципот на почитување и гарантирање на основните човекови права и слободи, а особено правото на приватност.

Давањето лични податоци не е задолжително, но тоа е неопходен услов за да продолжите со вашата резервација преку Интернет.

Врз основа на законот бр. 9887, од 10.03.2008 година „За заштита на личните податоци во Република Албанија“, „Активен тур-оператор Албанија“ наведува како што следува:

1. Дефиниција на поимите

Во овој договор, следниве термини ќе го имаат ова значење:

1.1. Тур-оператор: Регистриран како правно лице кое врши активност за обезбедување и овозможување туристички пакети за клиенти, за возврат за плаќање (кратенка TO).

1.2. Колаче: Информации испратени од веб-страница и зачувани во корисничкиот прелистувач додека корисникот ја гледа веб-страницата. Секој пат кога корисникот отвора веб-страница, прелистувачот испраќа колаче до корисничкиот сервер за да го предупреди за неговата претходна активност.

2. Користење колачиња

2.1. Веб-страниците што припаѓаат на тур-операторот користат колачиња за да ги разликуваат посетителите на страницата едни од други. Некои колачиња се неопходни за добро функционирање на веб-страниците на тур-операторот, за да им се овозможи на корисниците на страниците да прават резервации преку Интернет и да им овозможат на вработените во агенциите да примаат и обработуваат барања на клиенти. За посетителите на системот, системот собира стандардни информации за статистички цели (На пример: За да видите кој е бројот на посетители, секогаш без да ги направи препознатливи).

2.2. Некои други типови колачиња му помагаат на вработените во ТО да обезбедат добро искуство за клиентите кога ја посетуваат веб-страницата. Колачињата исто така даваат информации за понудите на ТО.

2.3. Колачињата се користат и за рекламирање на веб-страницата на агенцијата.

3. Декларација за привилегија

3.1. „Active Albania Tour Operator“ ја почитува важноста на приватноста на своите клиенти. Оваа изјава ја дефинира основата врз која се собираат и обработуваат податоците на секој клиент. „Active Albania TO“ потврдува секој клиент дека податоците што пристигнуваат во задната канцеларија или дека клиентот лично ги потпишува во канцеларијата се обезбедени преку безбеден систем и овие податоци се користат само за да се гарантира резервацијата на клиентот. Овие податоци ги администрираат одредени лица и имаат ограничен пристап до нив. Секој агент за продажба на компанијата што собира податоци за клиенти има договорна обврска со компанијата да ги почитува личните податоци што ги собира за време на својата работа и почитува некои добро дефинирани правила за заштита на личните податоци.

3.2. Следните информации за клиентите се собрани од веб-страницата:

а) Информации обезбедени од клиентот со цел да се изврши резервација на туристички пакет;

б) Детали за банкарски трансфери што клиентот ги извршува за да заврши резервација;

в) Ако клиентот контактира со персоналот на ТО, персоналот може да ја зачува електронската адреса.

„Активен Албански тур-оператор“ користи современа технологија за заштита на безбедноста и доверливоста на податоците за клиентите и за спречување на неовластен пристап до електронскиот систем од неовластено лице. Нашите безбедносни процедури постојано се надоградуваат со нови технологии. Просторот каде што се зачувани серверите и другите уреди, се следат со камера и пристап до нив може да имаат само администраторот и директорот на информатичката технологија.

4. Зачувување и пренесување на податоци

4.1. Податоците собрани од ТО за чување книги и доброволно оставени од субјектот на податоците можат да бидат пренесени или складирани во земја надвор од Европската економска област.

4.2. Сите податоци собрани од TO ќе бидат зачувани на безбедните сервери на „ActiveAlbania Tour Operator“.

4.3. Податоците собрани од ТО може да се користат за информирање на клиентите за различните понуди на агенцијата.

5. Откажување на обработка на податоци

Клиентот има право да побара од ТО да биде запознаен со информациите што може да ги собрал за него, а потоа да не обработува лични податоци за маркетинг цели или разни причини преку е-пошта или барање упатено до компанијата на контактната адреса.

6. Успех во заштитата на личните податоци

Продолжувајќи да ја користите веб-страницата „ActiveAlbania Tour Operator“, клиентот дава согласност за собирање и обработка на податоците од агенцијата. Личните податоци ќе се чуваат онолку колку што е потребно во согласност со главната цел на нивното собирање. Периодите за задржување на податоците ќе бидат целосно во согласност со важечката законска рамка. Податоците за клиентите се чуваат колку што е потребно за да се гарантира испорака на услуги. Доколку имате прашања, забелешки, барања или поплаки во врска со употребата на овие податоци од страна на „Туристички оператор АктивАлбанија“, тогаш ве молиме контактирајте не писмено на следната адреса:

Лице одговорно за приватно влегување: „Тур-оператор ActiveAlbania“, „Pallati i Kultures, Kat II, Sheshi Skenderbe, Tirane, Albania или на нашата е-пошта: info@activealbania.com.

Ние користиме колачиња за да ви овозможиме најдобро искуство. Политика за колачиња