• info@activealbania.com
  • +355675000097
  • OBAVEZA ZA POVRAT COVID-19. Pročitajte više o našoj poboljšanoj fleksibilnosti
  • ovdje.

2020. Međunarodni dan planina: Biološka raznolikost

Kako su divlje, neizmjerne i moćne naše planine

#IMeđunarodni dan planine

Ključne činjenice koje treba znati:

Mountains cover about 27% of the earth’s surface

30 % svih ključnih područja biološke raznolikosti nalazi se u planinama

Many of the world’s important crops and livestock species originate in mountains

Planinska biološka raznolikost pruža nam hranu, ljekovite biljke, kao i održava kvalitetu vode, tla i zraka

Ovaj nam dan daje priliku za širenje svijesti o zaštiti planinske biološke raznolikosti jer su ti osjetljivi ekosustavi pod strašnim pritiskom klimatskih promjena, prekomjernog iskorištavanja i zagađenja.

Sa të egër, të pafund dhe të fuqishëm janë malet tona

#DitaNdërkombëtareeMalit

Faktet të rëndësishme:

Malet mbulojnë rreth 27% za sipërfaqes së tokës

30% je gjitha zonave kryesore za biodiverzitet janë në muško

Shumë prije korrave i llojeve të bagëtive të rëndësishme në botë e kanë origjinën në male

Biodiversiteti malor siguron ushqim, bimë medicinale si dhe mirëmban ujin, tokën, cilësinë e ajrit për ne.

Kjo ditë na jep një mundësi për të përhapur ndërgjegjësimin në lidhje me mbrojtjen e biodiversitetit malor pasi këto ekosisteme delikate janë nën presion të jashtëzakonshëm nga ndryshimi mëry nërydzimi mërhis mërhimbët mërhimbët mërhimbët mërhimbët nënrys mërhimb

Objavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kolačiće koristimo kako bismo vam pružili najbolje iskustvo.