• info@activealbania.com
  • +355675000097
  • COVID-19 REFUND COMMITMENT. Read more about our enhanced flexibility
  • ketu
Mbrapa

Aktivistët kërkojnë mbështetje politike evropiane për një Park Kombëtar Vjosa në Shqipëri

Slogani i ri, Parku Kombëtar Vjosa Tani, është një lutje për të mbrojtur lumin e fundit të madh të egër të Evropës

Në Shtator 2020, Kryeministri shqiptar Edi Rama njoftoi qëllimin e tij për të bërë këtë Vjosa një park kombëtar. Sidoqoftë, qeveria nuk ka ndërmarrë ndonjë hap të qartë drejt këtij përcaktimi. Planet e paraqitura nga Agjencia Kombëtare Shqiptare e Zonave të Mbrojtura përfshijnë vetëm minimale mbrojtje për Vjosën, duke rrezikuar ndërtimin e hidrocentraleve në të ardhmen, dhe bie shumë larg mbrojtjeve të natyrshme në një përcaktim të parkut kombëtar.

Olsi Nika, drejtor i EcoAlbania, thotë: “Ne me qëllim i zgjodhëm këto site të trashëgimisë kulturore për këtë veprim pasi ato janë të krahasueshme me mënyrën se si e vlerësojmë Vjosën në Shqipëri. Unshtë e paimagjinueshme të shkatërroheni këto monumente në kryeqytetet e Evropës, prandaj pse do të mendonim ndryshe për lumin tonë të pacenuar që ka qenë një pjesë e historisë sonë kulturore për mijëra vjet? Pak përpara zgjedhjeve në Shqipëri, ne po kërkojmë që qeveria jonë kombëtare të mbrojë Vjosën dhe që politikanët kryesorë të BE të mbështesin këtë iniciativë. "

Një sondazh i fundit mendimi tregoi se 94 përqind e njerëzve shqiptarë favorizojnë krijimin e Vjosës si një park kombëtar. Fushata e Parkut Kombëtar Vjosa Tani ka marrë gjithashtu mbështetje ndërkombëtare nga Çmuesit e Çmimit për të Drejtën e Jetesës të cilët kohët e fundit i shkroi një letër të hapur drejtuesve politikë në Shqipëri dhe BE për të mbrojtur Vjosën dhe nga të famshëm si Leonardo DiCaprio.

Më 4 Mars, Komiteti i Punëve të Jashtme të BE-së votoi për të përfshirë Vjosën në Raportin e Progresit të Shqipërisë 2021. Sipas projekt-raportit, institucioni i BE-së i kërkon qeverisë shqiptare të ndalojë zhvillimin e energjisë hidrike përgjatë lumit Vjosa dhe "... sa të jetë e mundur Parku Kombëtar Vjosa, duke mbuluar tërë gjatësinë e lumit. ”

Ulrich Eichelmann, CEO i RiverWatch, thotë: “Ekzistojnë tre arsye kryesore pse na duhet një Park Kombëtar Vjosa. Së pari, një përcaktim i parkut kombëtar ofron mbrojtjen më të mirë për lumin dhe biodiversitetin e tij. Çdo gjë tjetër përveç këtij përcaktimi do ta mbante Vjosën të prekshme nga zhvillimet e ardhshme. Së dyti, do të krijonte një të ardhur të konsiderueshme për vendasit nga ekoturizmi. Dhe së fundmi, do të tërhiqte fonde ndërkombëtare për të planifikuar dhe operuar parkun. Asnjë kategori tjetër e mbrojtjes nuk ofron ato përfitime. ”

Në të gjithë Evropën, habitatet e ujërave të ëmbla po përkeqësohen më shpejt se çdo lloj habitati tjetër dhe janë ekosistemet më të kërcënuara në botë. Në Evropë, ka një rënie mesatare 93% në speciet e peshqve migrues të ujërave të ëmbla, pjesërisht për shkak të shkatërrimit të habitateve. Ky është një shans unik për t'i dhënë një vlerë të lartë kësaj pike të biodiversitetit duke ruajtur këtë lumë të paprekur për të përfituar njerëzit, klimën dhe planetin.

Annette Spangenberg, Shefe e Konservimit në EuroNatur, shton: “Kjo është një mundësi e pashembullt për të dhënë një shembull brenda Evropës dhe botës. Ruajtja e këtij lumi, në tërësinë e tij, përcakton një standard të ri për atë që është e mundur në mbrojtjen e natyrës. ”

Nënshkruaj peticion dhe bashkohuni në luftën për të marrë #VjosaPark Park Kombëtar Tani

TIRANA-c-Adrian-Guri-shkallëzuar
BERLIN-c-Paul-Buske-shkallëzuar
BRUKSEL-c-Aleksandër-Louvet - e shkallëzuar
PARIS c Sebastien Champeaux shkallëzuar 1

Ne përdorim cookies për t'ju dhënë përvojën më të mirë. Politika e cookies