• info@activealbania.com
  • +355675000097
  • COVID-19 REFUND COMMITMENT. Read more about our enhanced flexibility
  • ketu
Mbrapa

B TNI VEPRIM: Bashkojuni thirrjes globale për të mbrojtur lumenjtë gjatë pandemisë!

Kriza e sotme nxjerr në pah nevojën kritike për të siguruar që ujërat e ëmbla dhe komunitetet që varen prej tij janë elastike, të respektuara dhe të përgatitura për klimën. Timeshtë koha për të investuar në një kalim të drejtë të energjisë në energjitë e rinovueshme që nuk dëmtojnë burimet tona të çmuara të ujit. Regjistrohuni për të ardhmen e ujërave tanë të ëmbël në një botë pas COVID-it.

Në të gjithë botën, ndërtimi i digave të mëdha është ngadalësuar për shkak të masave të bllokimit të lidhura me pandeminë dhe pasojave ekonomike përkatëse. Big Hydro madje kohët e fundit ka pranuar një rënie të "besimit në lidhje me investimet dhe operacionet e ardhshme". Projektet me kosto marramendëse njerëzore dhe ekologjike, parë më parë si të pashmangshme, tani po vihen në pikëpyetje nga komunitetet, kombet dhe rajone të tëra.

Ky është lajmi i mirë.

Megjithatë, përkundër pasigurive në rritje ekonomike rreth ndërtimit të digave dhe bllokimit global, projektet e reja janë ende duke vazhduar. Regjistrohuni për të kërkuar një ndalesë në ndërtimin e digave të reja gjatë pandemisë dhe për të siguruar të ardhmen e ujit tonë të ëmbël.

Një digë tjetër u propozua kohët e fundit për rrjedhën e Mekongut të Ulët, pavarësisht nga fakti se Tajlanda nuk ka përdorim të energjisë së gjeneruar. Afrika e Jugut ka përsëritur angazhimin e saj për të realizuar megaprojektin Inga 3 në lumin Kongo, madje edhe me çmimin tronditës të digës $18 miliardë dhe krizën e thelluar të borxhit të vendit. Në Amazon braziliane, qeveria Bolsonaro po përpiqet të vazhdojë me ndërtimin e digës Castanheira në lumin Arinos, një projekt jashtëzakonisht i shtrenjtë që do të prodhonte vetëm 140MW energji elektrike, duke provokuar pasoja katastrofike për biodiversitetin e peshkut dhe jetesën e njerëzve indigjenë.

Bota nuk mund të përballojë që këto projekte "biznes si zakonisht" të vazhdojnë.

Projekte si këto paraqesin kërcënime ekstreme për biodiversitetin, aftësinë tonë për të ngadalësuar krizën e klimës dhe jetën dhe jetesën e qindra miliona njerëzve. Dhe kjo nuk është madje për të përmendur borxhin që digat e mëdha u imponojnë vendeve me të ardhura të ulëta, ndërsa nuk arrijnë të adresojnë varfërinë energjetike dhe pabarazitë e tjera që premtojnë të zbusin. Për të ofruar, por një shembull pikëllues se si duket kjo: dy vjet më parë, mbi 6,500 njerëz rurale dhe autoktonë u zhvendosën, dhe dhjetra u vranë, kur një digë në Laos u shemb. Megjithëse korporata ende nuk ka kompensuar si duhet të mbijetuarit - të cilët qëndrojnë në kushte të vështira me strehim të përkohshëm, objekte të dobëta dhe tokë të humbur dhe mjete të jetesës - zhvilluesit dhe investitorët kanë përparuar në përfundimin e ndërtimit. Këto interesa të korporatave parashikojnë fitime të mëdha si rezultat.

Por Big Hydro nuk po jep dorëheqjen. Në një deklaratë të fundit nga Shoqata Ndërkombëtare e Hidroenergjisë, korporatat më të mëdha hidroenergjitike në botë u bëjnë thirrje qeverive për "miratime të planifikimit të shpejtë" për të siguruar që ndërtimet e reja mund të fillojnë sa më shpejt të jetë e mundur. Industria po punon gjithashtu për të siguruar që digat e mëdha shihen dhe nënshkruhen si thelbësore për rimëkëmbjen. Dhe po punon për të hedhur projekte shkatërruese ekologjikisht si të rinovueshme dhe qendrore për një tranzicion të energjisë së pastër.

Larg nga vështrimi tek teknologjia e vjetëruar dhe me gaz serrë për të shpejtuar një tranzicion të drejtë, ne duhet të bëjmë vlerësimin e digave që janë propozuar… financimin që është kryer committed dhe nevojën e mirëfilltë për diga të mëdha krejtësisht.

Ka një arsye që sektori i hidrocentraleve ishte në rënie dhe burimet e ripërtëritshme të vërteta si era dhe dielli po ngjiteshin shumë më parë se pandemia. Kosto-përfitimi i bankrolling projekteve të mëdha hidrike për të përmbushur nevojat globale të energjisë është gjithnjë e më e paqëndrueshme. Digat po shfuqizohen nga Klamath në Danub. Në Mars, qeveria Kamboxhiane vendosi një moratorium mbi digat e reja në rrjedhën e përgjithshme të Mekong për dhjetë vjet, ndërsa rriti investimet në potencialin e saj për burime të ripërtëritshme më të drejta dhe elastike.

Kjo është arsyeja pse ne po u bëjmë thirrje qeverive, zhvilluesve dhe financuesve për të mbështetur një moratorium në digat e reja dhe për t'i dhënë përparësi zhvillimit të energjisë që respekton shëndetin e ekosistemeve të lumenjve, të drejtat e komunitetit dhe drejtësinë e energjisë.

Hyni këtu për t'u bashkuar me ne në këtë thirrje.

Ne përdorim cookies për t'ju dhënë përvojën më të mirë. Politika e cookies