...
  • info@activealbania.com
  • +355675000097
  • COVID-19 REFUND COMMITMENT. Read more about our enhanced flexibility
  • ketu
Mbrapa

INTERVISTA GRANTEE SPOTLIGHT: BLERINA PARA, THEMELUES I SHQIPRIS AKTIVE

INTERVISTA GRANTEE SPOTLIGHT: BLERINA PARA, THEMELUESE E SHQIPRISCT AKTIVE P FORR Projekti i USAID, Zhvillimit Ekonomik, Qeverisjes dhe Rritjes së Ndërmarrjeve.

Blerina Ago është themeluesja e Active AlbaniaMe Ajo është një trajnere eksperte e turizmit, duke udhëhequr nisma të ndryshme që bashkojnë komunitetet turistike lokale për rritjen ekonomike dhe zhvillimin e qëndrueshëm në rajonin e Ballkanit të Evropës. Blerina njihet në Ballkanin Perëndimor si zëdhënëse dhe organizatore e shumë ngjarjeve për zhvillimin e turizmit të qëndrueshëm dhe ruajtjen e ekosistemeve të natyrës. Ajo dallohet për zhvillimin e produkteve të turizmit eko dhe rural, bashkëpunimin midis operatorëve të turizmit, shkëmbimin e praktikave më të mira në mbarë botën dhe kontributin në hartimin e kuadrit lokal të aktiviteteve turistike.

Active Albania është një operator turistik që siguron turne aventureske unike dhe pushime aktive në Shqipëri dhe në rajon që lidh natyrën dhe kulturën me aktivitetin fizik. Për të filluar, a mund të na thoni si ju lindi ideja për të themeluar Shqipërinë Aktive?

Vendimi për të krijuar Shqipërinë Aktive erdhi pas shumë vitesh angazhimi në industrinë e turizmit aventurier. Përvoja ime në turizëm filloi në moshën 14 vjeç, në bregun e lumit Osum, ku pata përvojën time të parë në rafting. Rritja e adrenalinës dhe pamja magjike në Kanionet spektakolare të Osumit patën një ndikim tek unë për 18 vitet e ardhshme gjatë gjithë udhëtimit tim personal dhe profesional. Në kohën kur fillova të punoja në turizëm, lajmet e përmendnin Shqipërinë vetëm si një vend të pasigurt dhe të trazuar. Ne nuk kishim ndonjë njohuri apo zhvillim kulturor në lidhje me sektorin e turizmit. Kishte një mungesë totale të infrastrukturës. Ne kaluam sfidën për të krijuar gjithçka nga e para. Ajo që më shtyu të vazhdoja në këtë nismë "të çmendur" ishte pikërisht përshtypja e vizitorëve që më dha shpresë se Shqipëria, një vend post-komunist, jashtëzakonisht i varfër dhe i izoluar për më shumë se 45 vjet, do të transformohej për mirë përmes turizmit.

Nga viti në vit, ne krijuam një ekip aktiv dhe të qëndrueshëm me një rrjet të gjerë të komuniteteve lokale, duke lidhur disa zona të Shqipërisë përmes aktiviteteve të ndryshme në natyrë në natyrë, të tilla si eksplorimi i kanionit, ecja, kajak, karvani i mushkave, vizitat në kantinat lokale, dhe më shumë.

Ne ofruam kryesisht aktivitete të përditshme dhe i gjithë ekipi im dhe të ardhurat vareshin nga operatorët e tjerë turistikë - shumica e tyre në Shqipëri - nuk kishin një interes të lartë për turizmin aventurier. Pra, ne po vuanim nga sezonaliteti dhe punësimi i keq.

Ndërsa e gjithë kjo po ndodhte, unë u diplomova në Drejtësi dhe falë programeve të ndryshme të shkëmbimit ndërkombëtar, si Iniciativa e Drejtuesve të Rinj Transatlantikë të Inovacionit (YTILI), programi kryesor i Departamentit Amerikan të Shtetit për sipërmarrësit në zhvillim nga Evropa, unë kam qenë në gjendje të ndjek në thellësi arsim në turizëm dhe sipërmarrje.

Gjatë përvojës sime në YTILI, unë fitova guximin për të ndërtuar diçka më gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme që do të gjeneronte më shumë të ardhura për komunitetin lokal, punësim më të mirë për ekipin tim, më shumë shërbim cilësor për mysafirët tanë dhe vëmendje të plotë për ruajtjen e natyrës.

Kështu u krijua Shqipëria Aktive. Ai promovon përvojat autentike të Shqipërisë dhe rajonit dhe mbështet nismat përgjegjëse të turizmit. Shtë një sipërmarrje novatore e drejtuar nga kryesisht gra (70%), të cilat janë angazhuar vazhdimisht në tre parime: qëndrueshmëri-qëndrueshmëri-qëndrueshmëri.

Qëllimi i Active Albania është të krijojë të ardhura përmes aktiviteteve tregtare, të cilat ndihmojnë në rritjen e standardeve në të gjitha aktivitetet aventurore dhe ngritjen e profilit të Ballkanit si një destinacion turistik aventurier. Çfarë e bën Active Albania unike në tregun e udhëtimeve? Çfarë lloj produktesh dhe shërbimesh ofron Active Albania?

"Emocionuese" është ndoshta fjala më e mirë e vetme për të përshkruar Ballkanin Perëndimor. Meetingshtë takimi i përsosur i mjedisit natyror, historisë, kulturës, kuzhinës dhe njerëzve në të papërlyerit e tyre - ata të gjithë mblidhen për të formuar destinacionin përfundimtar për një pushim aventurier. Kjo është arsyeja pse ne kemi ndjekur në mënyrë aktive zhvillimin e turizmit aventuror në lumin e egër Vjosa, Prespën dhe Liqenet e Ohrit, Parkun Kombëtar Durmitor, në Riviera dhe në Alpet madhështore. Aventurat tona eksplorojnë këtë rajon në mënyrë të larmishme dhe autentike me udhëzues ekspertë vendas të lindur dhe rritur në zonë. Në asnjë udhëtim tjetër nuk do të paketoni trap, shëtitje, biçikletë dhe snorkel ndërsa rrethoni Liqenin e Butrintit, ose vozis në fshatrat e qeta në qytetin e Ohrit, ose ikni nga turmat në disa zona të fshehta të Via Ferrata në Pejë.

Trajnimi Rajonal i Udhëtimit në Parkun Kombëtar Galicica, Maqedonia e Veriut

Ne nje Udhëtim aktiv në Shqipëri, do të kaloni më shumë kohë jashtë, në fshatra të vegjël malorë dhe duke u zhytur në zona spektakolare sesa do të jeni ulur në një automjet. E gjitha varet nga ju që të arrini në vendin tjetër të jashtëzakonshëm nën avullin tuaj.

Me kaq shumë për të parë dhe marrë, ne jemi siguruar që të kujdesemi për logjistikën, duke ju lënë të bëni paketime, shëtitje, biçikleta dhe të merrni qindra vjet histori, kulturë dhe kuzhinë që e bën Ballkanin Perëndimor të fundit pushime aventureske.

Njohuritë lokale bëjnë një ndryshim të madh kur shikoni një udhëtim aventure. Me ekipet, kontaktet dhe lidhjet tona lokale ne arrijmë të eksplorojmë disa vende që fluturojnë nën radar. Uluni në majë të një kurrizi në Kanionin e Rugovës, tërhiqeni në një liman të vogël ndërsa bëni kajak deti në Parkun Kombëtar të Liqenit të Skadarit, paketoj trap lumin magjik Vjosa ndërsa njomeni në kuzhinën e rajonit të Përmetit, rritje në Parkun Kombëtar të Galicica… Janë këto përvoja që kemi krijuar me njohuri dhe ekspertizë në terren, duke ju siguruar që do të shkoni në shtëpi duke parë magjinë e vërtetë të Ballkanit Perëndimor.

Ju do të përjetoni shëtitje, udhëtime dhe vozitje të mëdha në grupe të vogla, që do të thotë se do të përjetoni Shqipërinë dhe vendet fqinje në një mënyrë të mirëfilltë, të relaksuar dhe aktive.

As one of the USAID EDGE grantees, together with your partners from Kosovo, Mali i Zi, and North Macedonia, you are implementing the Embrace Balkans Adventure project which aims to increase tour operator offers for inbound tourism. What kind of activities are being implemented to achieve these goals?

COVID-19 e gjunjëzoi sektorin e turizmit dhe zbatimi i projektit Embrace Balkans Adventure ishte një sfidë e madhe. Përtej problemeve, ne filluam të kuptojmë se çfarë mundësish do të sillte në të ardhmen kjo krizë globale në turizëm. Falë mbështetjes së USAID Projekti për Zhvillimin Ekonomik, Qeverisjen dhe Rritjen e Ndërmarrjeve ne kishim trajnim të thelluar mbi mikpritjen dhe turneun kryesor në turizmin aventuror me ekspertë ndërkombëtarë të Shoqatës Tregtare të Udhëtimeve Aventurore. Modulet diskutuan implikimet e krizave të turizmit dhe ndryshimin e dinamikës në tregun global. Ajo ofroi një vështrim më të detajuar se cila do të jetë Normalja e Re e shumëpritur pas përfundimit të pandemisë dhe si do të ndryshojë mënyrën e funksionimit të bizneseve turistike. Një pjesë e diskutimit fokusohet në atë se si udhëtarët pas COVID-19 do të jenë të ndryshëm, sesi ofruesit e shërbimeve duhet të përgatiten për të përmbushur nevojat dhe pritjet e tyre, se si kultura e klientëve do të jetë më e rëndësishme se kurrë dhe si ka të ngjarë që rrjetet e tyre të partneritetit dhe shpërndarjes për të përshtatur.

Shqipëria Aktive në bashkëpunim me partnerët e saj Federata Botërore e Rafting, Montalb, Webgliders dhe BLT Podgorica organizuan dy trajnime strukturore rajonale në rafting dhe trekking. Qëllimi i trajnimeve në zonën e lumit Vjosa dhe midis liqenit të Ohrit dhe Prespës ishte t'u siguronte pjesëmarrësve arsim dhe trajnim të përgjithshëm në përputhje me standardet ndërkombëtare (UIML & WRF) dhe praktikat më të mira dhe më të sigurta të alpinizmit dhe rafting. Ne mbështetëm Universitetin e Sporteve në Tiranë, Fakultetin e Aktivitetit Fizik dhe Rekreacionit për të zhvilluar kurrikula trajnimi sipas standardeve të Federatës Botërore të Rafting. Si rezultat, Ministria e Turizmit dhe Mjedisit të Shqipërisë lëshoi certifikatat për guidat e rafting pas kursit të trajnimit të ofruar nga Universiteti, duke kontribuar në rritjen e shërbimeve dhe standardeve profesionale të guidave turistike. Me ekipin e Embrace Balkans Adventure, Active Albania ridizajnuar një produkt turistik rajonal për t'iu përgjigjur COVID-19 duke përfshirë rafting, shëtitje dhe aventura me biçikletë:

· Për të ndihmuar mysafirët tanë gjatë udhëtimeve tona që të ndjekin dhe respektojnë protokollet e sigurisë dhe shëndetit;

· Të minimizojmë gjurmën e karbonit të aktiviteteve tona duke siguruar aventura ekologjike dhe duke zvogëluar emetimet mjedisore të dioksidit të karbonit;

· Për shkak se ata duan të marrin pjesë, ata angazhojnë vendasit në çdo segment të festave tona aktive.

Trajnim Rafting në lumin Vjosa.

Pas kësaj ndërhyrjeje, ne u siguruam operatorëve turistikë dhe guidave turistike njohuri të thella mbi marketingun dhe shitjet në internet. Në kohë krize, komunikimi dhe marketingu ndryshojnë tonin dhe kanalet e mediave sociale kthehen në mediat më të rëndësishme për biznesin tonë. Kjo është arsyeja pse Active Albania po zhvillon tre fushata dixhitale për të rritur profilin e rajonit si një destinacion turistik aventurier dhe për të ndihmuar bizneset vendore të gjenerojnë të ardhura, të cilat do të ndihmojnë në ngritjen e standardeve në të gjitha aktivitetet turistike.

Të gjitha aktivitetet u organizuan nga 64 profesionistë të turizmit nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia e Veriut, guida të pavarura turistike dhe përfaqësues nga 18 operatorë turistikë rajonalë.

Pa dyshim, industria e turizmit është ndër sektorët më të prekur nga pandemia COVID-19. Tani që industria e udhëtimit pritet të rimëkëmbet ngadalë, cilat janë zhvillimet e pritshme të Active Albania? Si po përgatitet Shqipëria Aktive për periudhën pas COVID?

Të gjitha aktivitetet që zbatohen falë mbështetjes së USAID Projekti për Zhvillimin Ekonomik, Qeverisjen dhe Rritjen e Ndërmarrjeve u krijuan me porosi për të përgatitur Shqipërinë Aktive dhe partnerët nga rajoni për t'iu përgjigjur krizës dhe për të qenë gati për Normalen e Re. Gjatë marsit 2021, tetë operatorë turistikë nga Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Kosova ishin pjesë e ngjarjes virtuale Aventura ELEVATE Europe organizuar nga Shoqata e Tregtisë së Aventurave të Udhëtimit (ATTA). Prezantimet dhe diskutimet ndërvepruese u përqëndruan në lëvizjen e industrisë përpara me një sy rigjenerues në mënyrë që të ndërtohet një turizëm i shëndetshëm dhe i qëndrueshëm ndaj të ardhmes. Përzierja e seancave praktike dhe ndërvepruese, aventurat virtuale dhe fjalët kryesore - të gjitha me qëndrueshmëri në thelb, frymëzuan të gjithë komunitetin e udhëtimit: nga pronarët e bizneseve të vogla deri tek udhëzuesit profesionistë tek përfaqësuesit e destinacionit dhe partnerët e tjerë të industrisë. Përvoja e kësaj ngjarje ATTA (personalisht ose virtuale) kishte një theks të fortë në rritjen e një rrjeti partnerësh që mbështesin segmentin B2B.

Pritja jonë tani që kufijtë po hapen ngadalë është që të kemi mundësinë të mirëpresim udhëtarët e aventurës nga rajoni dhe Evropa dhe të rifillojmë me një turizëm më të mirë.

Gjithashtu, shumë e rëndësishme për ne është të vazhdojmë bashkëpunimin rajonal me partnerët në Maqedoninë e Veriut, Kosovë dhe Malin e Zi në mënyrë që së bashku, të mund të ofrojmë një ofertë turistike më konkurruese dhe tërheqëse për turistët ndërkombëtarë.

E fundit por jo më pak e rëndësishmja, duke qenë një sipërmarrëse femër e suksesshme për mbi 20 vjet në industrinë e udhëtimit aventurier, cilat janë disa nga sfidat me të cilat ballafaqohen themeluesit dhe drejtuesit femra në rajon ende sot? Çfarë do t'u rekomandonit grave të tjera që duan të fillojnë biznesin e tyre?

Sipërmarrja është mundësia për të ndryshuar botën dhe çmimi i suksesit është puna e palodhur. Mund të them se për të arritur këtu ku jam sot, ka qenë një udhëtim plot emocione, sfida, përplasje dhe ringjallje. Ndonjëherë dukej si një luftë me mullinjtë e erës, por këmbëngulja është gjithçka që duhet. Ka qenë gjithmonë më e vështirë nga sa e kisha parashikuar. Megjithatë, unë jam me fat që jam pjesë e transformimeve të mëdha në zona të thella dhe që kontribuoj në mirëqenien dhe gëzimin e njerëzve në komunitetet e harruara. Ky është motivi im më i madh. Unë dua t'i them të gjithëve që kanë një ëndërr ta ndjekin atë. Puna gjithmonë do t'i nxjerrë në sipërfaqe. Mos lejoni që dikush t'ju thotë se nuk jeni mjaftueshëm të mirë ose se ideja juaj nuk ia vlen. Për shkak se ju jeni një vajzë ose nuk vini nga kryeqyteti, nuk mund ta bëni. Qëndroni besnikë ndaj vetes dhe mos u lodhni duke e përmirësuar veten. Sigurisht, ju mund të shkëlqeni! Jeta është një udhëtim me ulje -ngritje, përqafoni më të mirët përreth jush, mësoni nga gabimet tuaja dhe bëhuni pjesë e ndryshimeve pozitive për veten, familjen dhe vendin tuaj. Kjo eshte e rendesishme. Bëhuni kurioz dhe mos harroni të udhëtoni, pasi udhëtimet mund t’ju ndryshojnë jetën!

Ne përdorim cookies për t'ju dhënë përvojën më të mirë. Politika e cookies

#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=2483#!trpen#Përshpejtuesi i Serafinitit#!trpst#/trp-gettext#!trpen##!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=2482#!trpen#BannerText_#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=2483#!trpen#Përshpejtuesi i Serafinitit#!trpst#/trp-gettext#!trpen##!trpst#/trp-gettext#!trpen#
#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=2484#!trpen#Aktivizon shpejtësinë e lartë të faqes për të qenë tërheqës për njerëzit dhe motorët e kërkimit.#!trpst#/trp-gettext#!trpen#